Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Turayová, Yvetta – Čič, Milan: Spoločnosť proti zločinu

RECENZE, 1. vydání. Bratislava: Veda, 2009, 231 stran 

Nakladatelství Veda Bratislava obohatilo knižní trh v roce 2009 monografií věnovanou základním kriminologickým otázkám. Jejími autory jsou docentka Iveta Turayová z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě a profesor Milan Čič, známá osobnost v oblasti trestního práva a kriminologie.

Jak autoři přiléhavě uvádějí v předmluvě, kriminologie jako moderní multidisciplinární věda o kriminalitě má povinnost více zviditelnit a prosadit poznatky o příčinách a podmínkách kriminality, o pachatelích trestného činu a o jejich obětech. Úkolem kriminologie je mimo jiné formulovat praktické poznatky, doporučení, závěry, hledat moderní metody výzkumu a tvořit efektivní vědecké teorie. Filosofií kriminologického i trestněprávního myšlení je odhalit podstatu zločinnosti a nalézt účinný lék na její omezení a eliminaci.

Autoři si vybrali téma náležející k nejaktuálnějším, ale také nejobtížnějším. Takovou charakteristiku tématu nepřímo potvrzuje fakt, že svět, až na malé výjimky, si s kriminalitou, nesmírně variabilním sociálně patologickým fenoménem, který prostupuje celkovou strukturu společnosti od jejích nejspodnějších až do nejvyšších pater, zatím nedokáže účinně poradit.

Monografie se snaží uchopit téma kriminality a společnosti v co možná největší komplexnosti a z nejrůznějších aspektů, především však z pohledu právního a sociologického.
 

vytisknout  e-mailem