Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2014  

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 27. března 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídila ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitka Gjuričová.      
Na zasedání byly projednány následující body:
  • Evropská cena prevence kriminality (ECPA) a soutěž „Nejlepší preventivní projekt krajů, měst a obcí“ za rok 2013
  • Zpráva o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015 za rok 2013“
  • Dotace na projekty Programu prevence kriminality pro rok 2014
  • Dotace programu „Prevence sociálně patologických jevů“ se zaměřením na domácí násilí a trestnou činnost páchanou na seniorech pro rok 2014
  • Vývojové trendy v projevech extremismu v ČR 
Dne 17. března proběhlo na MV slavnostní předání cen úspěšným národním preventivním projektům na mezinárodní i domácí soutěži. S průběhem a výsledky soutěží seznámila PhDr. Petra Binková, Ph.D. z OPK. Tématem Evropské ceny prevence kriminality za rok 2013 bylo  „Prevence domácího násilí – mezigenerační konflikty“ a reprezentoval nás projekt Interdisciplinární přístup k řešení případů domácího násilí ve statutárním městě Brně (nominovaný Krajským úřadem Jihomoravského kraje). V soutěži „Nejlepší preventivní projekt krajů, měst a obcí“ s tématem „Komplexní přístup k prevenci kriminality se zaměřením na ohrožené skupiny obyvatel“ zvítězil projekt Služby v komunitě realizovaný občanským sdružením Proxima Sociale (nominoval Magistrát hl. m. Prahy). Podrobnosti na webu MV.
 
PhDr. Ivana Dostálová z OPK informovala o závěrečném vypořádání meziresortního připomínkového řízení, kterým prošla „Zpráva o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015 za rok 2013“ a RVPPK jí schválil v tomto znění k odeslání na zasedání vlády.
 
O výsledcích jednání Komise RVPPK pro výběr projektů Programu prevence kriminality na rok 2014 referoval Mgr. Radek Jiránek. Uvedl, že v březnu t.r. Komise posuzovala žádosti o dotaci 156 samospráv (10 krajů a 146 obci) k podpoře 404 projektů (23 projektů krajů a 383 projektů obcí). K dispozici byla částka 54 199 794 Kč (ve skladbě maximálně 23 642 794 Kč investičních prostředků a 30 557 000 Kč neinvestičních prostředků). Komise navrhla podpořit žádosti v celkové výši 46 735 000 Kč (32 436 000 Kč neinvestičních prostředků a 14 299 000 Kč investic). Republikový výbor pro prevenci kriminality navržené dotace schválil. Podrobnosti a přehled podpořených projektů najdete na zde
 
Mgr. Veronika Studzinská z OPK seznámila s projekty, které byly podpořeny v rámci dotačního titulu „Prevence sociálně patologických jevů“ se zaměřením prevenci domácího násilí a trestnou činnost páchanou na seniorech pro rok 2014. Výběrová komise posuzovala v únoru t.r. 7 žádostí nestátních neziskových organizací a doporučila podpořit 6 projektů celkovou částkou 1 526 000,- Kč. Podrobnosti na webu MV.
 
Hlavním odborným příspěvkem březnového jednání byla zajímavá prezentacepplk. Ing. Jindřicha Mayera z Policejního prezidia P ČR „Vývojové trendy v projevech extremismu v ČR“ (ppt, 1,7 MB). Seznamuje s aktuální situací na pravicové i levicové scéně, se změnami v chování a formách práce extremistických skupin, s rozšiřováním mezinárodní spolupráce, s vývojovými tendencemi hnutí a nastiňuje také výhled do budoucnosti. Prezentace je k dispozici na webu MV.
 
Příští zasedání se koná 24. dubna 2014.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem