Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 30. října 2008 v budově Ministerstva vnitra na Letné. V zastoupení 1. náměstka ministra vnitra jednání řídila Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK).
            
Jednání bylo zaměřeno především na Program prevence kriminality na rok 2009 v krajích a městech. Byly projednány:
  • Zásady pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci programu prevence kriminality (kraje a města)
  • Metodika přípravy programu prevence kriminality na rok 2009 (kraje a města)
  • Stanovení výše dotace pro jednotlivé kraje na realizaci Krajského programu prevence kriminality v roce 2009
       
Komentář k uvedeným materiálům přednesl vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Mgr. Radek Jiránek (OPK). Hlavní pozornost věnoval zásadám poskytování dotací ze státního rozpočtu v rámci krajských programů, které byly pro rok 2009 zpracovány poprvé. Informoval o rozdělení státní účelové dotace na jednotlivé úrovně (státní, krajskou, městskou) dle vládou schválené Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 a vysvětlil postup při stanovení podílů jednotlivých krajů a hlavního města Prahy na čerpání této dotace. Materiály budou po schválení ministrem vnitra dostupné na webu ministerstva vnitra.  
  
Dalšími body programu zasedání byly:
  • Vyhlášení dotačních programů pro nestátní neziskové organizace na rok 2009
  • Osnova a harmonogram přípravy Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2008 a úkoly na rok 2009
  • Zprávy o výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci – „Prevence kriminality v obcích - pohled expertů z místní úrovně„ a „Názory krajských manažerů prevence kriminality na preventivní práci v rámci krajů“
   
O vyhlášení dotačních programů pro nestátní neziskové organizace na programy „Prevence obchodování s lidmi a pomoc obětem obchodování s lidmi“ a „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnými osobami“ pro rok 2009 informovala PhDr. Olga Šifferová (OPK). V oblasti obchodování s lidmi budou v letošním roce podpořeny státní dotací především programy zaměřené na prevenci a mužské oběti nucené práce, v oblasti domácího násilí programy cílené na násilné osoby a na děti jako svědky domácího násilí. Výzva k podávání žádostí o poskytnutí dotace a příslušné formuláře budou během listopadu 2008 zveřejněny na webu MV.
     
O jednotlivých fázích a časovém harmonogramu přípravy Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2008 a úkolech na rok 2009 informovala PhDr. Ivana Dostálová (OPK). Členové RVPPK dodají podklady do 4. prosince 2008, znění zprávy poté projde vnitroresortním a meziresortním připomínkovým řízením a po schválení na březnovém zasedání RVPPK bude Zpráva připravena k jednání vlády.
  
O prvním výzkumném šetření na téma „Prevence kriminality v obcích - pohled expertů z místní úrovně“ referoval Mgr. Jakub Holas z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP). Respondenty výzkumu, který proběhl v roce 2007, byly 4 skupiny expertů v obcích s rozšířenou působností – manažeři prevence kriminality, pracovníci sociálního odboru a městští a státní policisté zaměření na preventivní činnost. Okruh otázek se týkal nejzávažnějších negativních jevů a typů kriminality v místě, podmínek pro preventivní práci, vztahu obcí a krajů a spolupráce s nestátními neziskovými organizacemi. Toto šetření je završením trojice výzkumů, z nichž první v roce 2005 analyzoval problematiku obětí trestných činů, druhý se v roce 2006 zabýval názory veřejnosti na prevenci kriminality a třetí z roku 2007 byl zaměřen na názory a zkušenosti profesionálů v této oblasti.
   
Součástí posledně jmenovaného výzkumu bylo i šetření „Názory krajských manažerů prevence kriminality na preventivní práci v rámci krajů“, se kterým přítomnéseznámil PhDr. Kazimír Večerka. Vyplynulo z něho, že agenda prevence kriminality jen málokdy tvoří hlavní pracovní náplň zaměstnance a je často spojována s dalšími činnostmi. Většina dotazovaných vyjadřovala názor, že je potřeba více podpořit status manažera prevence kriminality a snažit se o zvýšení prestiže této funkce.
   
Mgr. Jitka Gjuričová konstatovala, že situace se v krajích od doby provedení výzkumu značně změnila. V souvislosti se Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011 a nově koncipovaným programem prevence kriminality byly v jednotlivých krajích za finanční podpory MV zpracovány koncepce prevence kriminality, které řadu problémů řeší a úlohu manažerů jednoznačně podporují. Zpráva o výsledcích výzkumu bude zveřejněna na webu IKSP, kde jsou k dispozici také závěry výše zmiňovaných výzkumných studií.
    
Příští zasedání RVPPK se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu 2008.


Odbor prevence kriminality, 4.11.2008

vytisknout  e-mailem