Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2022 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
březen 2022

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – březen 2022

Dne 23. března 2022 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Stručná informace o stavu dotačních programů na rok 2022 (stav vyhlášení, finance) – všechny rezorty
  2. Výzva na aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování a podpory duševního zdraví ve školách a školských zařízeních pro rok 2022 – MŠMT
  3. Vize a tvorba rámcových vzdělávacích programů pro ZŠ – MŠMT
  4. Zpráva o vývoji kriminality a její trendy – IKSP (2020), PČR (2021)
  5. Poznatky z vyhodnocení I. etapy realizace projektu „Otevřená věznice“ – IKSP
  6. Různé

V úvodu a bodu 1. informoval JUDr. Barbořík o materiálu „Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2022–2027 a změna Statutu Republikového výboru pro prevenci kriminality“, který byl odeslán do schvalovacího procesu v rámci MV pro odeslání k projednání vládě. Materiál musel reflektovat ponížení stavu finančních prostředků o 6 %.

V bodu 2. popsala Mgr. Kubecová z MŠMT aktuální výzvu – podpora primární prevence rizikového chování a podpora duševního zdraví 2022.

V diskuzi k bodům 1. a 2. se JUDr. Barbořík zeptal na aktivity v souvislosti s přílivem ukrajinských uprchlíků, zejména dětí. Mgr. Havlíková z MŠMT informovala o souvisejících aktivitách, z nichž většina je dostupná na webu www.edu.cz/ukrajina. Dále JUDr. Barbořík doplnil k dotačnímu programu Prevence kriminality na místní úrovni, že do konce března jsou podávány žádosti, v dubnu proběhne hodnocení na krajích, následně bude Komise RVPPK.

V bodu 3. seznámili zástupci MŠMT účastníky se stávající Vizí a tvorbou rámcových vzdělávacích programů pro ZŠ. V současné době připravují Hlavní směry revize RVP ZV. Od září jsou dostupné webové stránky, kde je možné vše sledovat a zapojit se - https://velke-revize-zv.rvp.cz/. V rámci diskuze pak zástupci MŠMT odpovídali na dotazy.

V bodu 4. popsal PhDr. Scheinost z IKSP vývoj kriminality v předcházejících letech a upozornil na vrchol evidované trestné činnosti v roce 1999. Dle poznatků IKSP dlouhodobě klesá násilná, majetková a hospodářská trestná činnost a narůstá zejména mravnostní. Dále bylo konstatováno, že dochází k významnému přesunu kriminálních aktivit do kyberprostoru. IKSP realizoval průzkum k dopadům pandemie covid-19, na základě kterého lze konstatovat, že systém sociální péče a pomoci nebyl připraven na náraz pandemie, je naléhavě pociťována potřeba předem připraveného „krizového plánu“, plně se projevila nedostatečná kapacita zařízení péče o mládež a děti, které se dostávají do psychických problémů. Plk. Mgr. Bc. Fiala z Policejního prezidia následně popsal vývoj kriminality, upozornil na nové vykazování trestné činnosti v rámci statistik PČR a v souvislosti s migrační vlnou upozornil na riziko zvýšeného páchání trestné činnosti na cizincích, ale současně i na riziko přílivu kriminálních osob ze zahraničí, které zde budou trestnou činnost páchat.

Mgr. Biedermanová z IKSP v rámci bodu 5. seznámila účastníky s poznatky z vyhodnocení I. etapy realizace projektu „Otevřená věznice“, který vychází ze zahraničních zkušeností ve Finsku, Norsku a Německu. V rámci diskuze pak spolu se zástupci Vězeňské služby odpovídala na dotazy.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční v pátek 22. dubna 2022 se zaměřením na kybernetickou kriminalitu.

Přílohy:

Příloha ad bod 2 – 2_Hlavnismery_predstaveni (pptx, 3 MB)
Příloha ad bod 3 – 3_1_vyzva_RVKPP_23.3.2022.pptx (pptx, 1 MB)
Příloha ad bod 4 – 4a_Trendy kriminality 2020 RVPPK (pptx, 175 kB)
                           – 4b_prezentace PP – https://www.policie.cz/clanek/vyvoj-registrovane-kriminality-v-roce-2021.aspx

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem