Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Září 2022 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
září 2022

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – září 2022

Dne 27. září 2022 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Aktuální situace v oblasti závislostí – ÚV (RVKPP)
  2. Priority pro Předsednictví ČR v Radě EU politiky v oblasti závislostí – ÚV (RVKPP)
  3. Informace o závěrečném hodnocení Akčního plánu realizace Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2021 a novém akčním plánu pro období 2022–2024 – ÚV (RVKPP)
  4. Digitální závislosti v České republice – ÚV (RVKPP)
  5. Různé

V úvodu informoval JUDr. Barbořík o schválení zásad a vyhlášení mimořádné výzvy pro 2. kolo dotačního programu Prevence kriminality na místní úrovni ke zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu. Výzva je zveřejněna na stránkách webu MV (https://www.mvcr.cz/clanek/dotacni-system-prevence-kriminality.aspx). V rámci MV se připravuje strategie k tématu zvládání dopadů uprchlické vlny na roky 2023 a 1. čtvrtletí 2024, kam OPK opět zadal požadavek na pokračování aktivit z letošního roku. Patří tam např. podpora oblasti boje proti obchodování s lidmi, školení, posilování spolupráce aj.

V rámci bodu 1. vystoupila Mgr. Chomynová z odboru protidrogové politiky Úřadu vlády s prezentací k aktuální situaci v oblasti závislostí. Představila aktuální Zprávy, které vydává Národní monitorovací středisko, a popsala plány v jejich další tvorbě. Na dotaz JUDr. Barboříka dále informovala o ustanovení nového protidrogového koordinátora Mgr. Vobořila a přidala informaci, že novou ředitelkou odboru protidrogové politiky je Mgr. Kiššová.

V bodu 2. Mgr. Mihalová z odboru protidrogové politiky Úřadu vlády představila Priority pro Předsednictví ČR v Radě EU politiky v oblasti závislostí – Podpora racionální drogové politiky založené na vědeckých důkazech a lidských právech. Mgr. Horáčková z téhož odboru navázala bodem 3., ve kterém seznámila členy s rozpočtem na příští rok. V rámci diskuze se JUDr. Barbořík  zeptal na dopady přílivu ukrajinských uprchlíků na oblast závislostí, na což odpověděla Mgr. Černíková, že situaci sledují od začátku a velké riziko vidí v příchodu uživatelů nelegálních drog, kteří jsou nakaženi infekčními chorobami.

V rámci bodu 4. Mgr. Chomynová představila téma Digitální závislosti v České republice. Popsala nadužívání digitálních technologií u dětí i dospělých a nárůst počtu klientů se závislostí na digitálních technologiích. Řešení by mělo zahrnovat monitoring situace a dopadů, vzdělávání veřejnosti, včasnou detekci rozvoje závislosti i nabídku pomáhajících služeb a odborné adiktologické léčby. Mgr. Kubecová z MŠMT doplnila, že v rámci dotačního programu mají zahrnutu oblast duševního zdraví a počítají s tím i na další rok. Také se plánuje, že to bude součástí výuky a bude zakomponováno do rámcových vzdělávacích plánů.

V bodu 5. různé informoval JUDr. Barbořík o nadcházejících aktivitách – měsíc říjen je měsíc kybernetické bezpečnosti. Kampaň na podporu kyberbezpečnosti, osvěty i vzdělávání pořádá již několik let evropská agentura ENISA v několika evropských zemích. Česká republika se účastní opakovaně. Hlavním gestorem je NÚKIB, který každoročně pořádá i Kurz: Festival bezpečného internetu (nukib.cz). MV se k aktivitám také připojí. RVPPK minulý týden schválil Statut a Jednací řád Kyberkomise.

Přílohy:
Přílohy ad bod 1 – PP_prevence_kriminality
Přílohy ad bod 2 – Vyhodnocení AP 2019-2021_RVPPK
Příloha ad bod 3 – Zprávy závislosti v ČR_koncept a situace
Příloha ad bod 4 – VZ 2022_digitální_RVKPP

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem