Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Září 2015 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 
      Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 24. září 2015 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK). Byly předneseny příspěvky k následujícím tématům:
 
  • Vyhodnocení strategie prevence kriminality uplynulého období a pracovní verze Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2016 až 2020
  • Preventivní projekty sociálně vyloučených lokalit - „Asistent prevence kriminality“ a „Domovník – preventista“
  • Projekt „Zavádění policejních specialistů pro práci v sociálně vyloučených lokalitách“
  • Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti
  • Metodické doporučení MŠMT k primární prevenci rizikového chování
JUDr. Michal Barbořík, vedoucí oddělení preventivních programů, lidských práv a dobrovolnické služby OBPPK ve svém vystoupení shrnul filosofii, východiska a přístupy, na základě kterých byly vytvořeny pracovní verze vyhodnocení Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012 až 2015 a Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2016 až 2020.  Členové RVPPK obdrželi materiály k prostudování a byli vyzváni k zaslání případných připomínek ve stanoveném termínu tak, aby mohly být dodržen časový harmonogram dalších připomínkových řízení a vypracování verze materiálu k předložení na jednání vlády.
 
        JUDr. Tomáš Koníček za stejného oddělení ve svém příspěvku zdůraznil, že řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit patří již řadu let k prioritám MV a bylo také významnou součástí v tomto roce končící strategie prevence kriminality. V rámci programu Prevence kriminality a extremismu byl od roku 2009realizován projekt Úsvit a později další úspěšné projekty Asistent prevence kriminality“ a „Domovník – preventista“. Stručný přehled o jejich obsahu, průběhu a finančním zabezpečení najdete zde.
 
Téma sociálně vyloučených lokalit zaznělo i v následujícím vystoupení pplk. JUDr. Mgr. Václava Vlčka z Policejního prezidia ČR Zavádění policejních specialistů pro práci v sociálně vyloučených lokalitách. Cílem stejnojmenného projektu, podpořeného Norskými fondy, je zejména posílení schopnosti Policie ČR předcházet protispolečenským jevům a kriminalitě v těchto lokalitách prostřednictvím činnosti vyškolených policejních specialistů vybavených příslušnými kompetencemi, zvýšení adaptace P ČR na společenskou diverzitu a dále implementace evropských nástrojů EU do P ČR a plnění závazků vyplývajících z mezinárodních smluv a dohod.
 
O tříletém celonárodním projektu Hate Free Culture a jeho mediální aktivitě „Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti“, kterou realizuje Agentura pro sociální začleňování Úřadu vlády a který je rovněž financován Norskými fondy, informoval koordinátor Lukáš Houdek. Projekt je zaměřen na mladé lidi věkové kategorie 15 až 25 let a proto jako komunikační kanál využívá zejména sociální sítě a aktivity blízké této věkové skupině. Podrobnosti se dozvíte zde.
 
Zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Vladimír Sklenář informoval o rozšíření Metodického doporučení MŠMT k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních o dalších pět aktuálních témat. Rámcové koncepty doporučených postupů pedagogů při výskytu vybraných rizikových forem chování dětí a mládeže najdete na webu MŠMT.
 
Příští zasedání RVPPK se bude konat ve čtvrtek 29. října 2015.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality

 

vytisknout  e-mailem