Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Říjen 2022 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
říjen 2022

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – říjen 2022

Dne 25. října 2022 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Informace o naplňování Koncepce vězeňství do roku 2025 a Akčního plánu pro rok 2021 a průběžná informace k Akčnímu plánu na rok 2022 – Ministerstvo spravedlnosti
  2. Katalog preventivních činností a případů dobré praxe – viz úkol KA č. 4 PDP 4 – Policejní prezidium
  3. Představení konečné podoby výstupů projektu Mapy budoucnosti II – mapy kriminality pro obce a veřejnost, predikce kriminality pro PČR, vzdělávání zástupců obcí a PČR – Ministerstvo vnitra, Policejní prezidium
  4. Informace o proběhlém evropském měsíci kybernetické bezpečnosti včetně závěrů  z 1. zasedání Kyberkomise RVPPK – Ministerstvo vnitra, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
  5. Různé

V úvodu informoval JUDr. Barbořík o přípravě 2. kola dotačního programu Prevence kriminality na místní úrovni ke zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu, zejména o složení Komise pro 2. kolo, která bude mít 7 členů.

V rámci bodu 1 vystoupil Plk. Horák z Vězeňské služby a informoval o naplňování Koncepce vězeňství do roku 2025. Na dotaz JUDr. Barboříka odpověděl, že realizovaná opatření a specializované zacházení má smysl, neboť mají na specializovaných oddílech o 50 % nižší recidivu.

V bodu 2 Pplk. Hodačová z Policejního prezidia představila Katalog preventivních činností a případů dobré praxe. Jedná se interaktivní nástroj, který se bude dobře šířit a snadno upravovat. Zároveň by měl být snadno pochopitelný a použitelný pro budoucí uživatele, nyní probíhá výběr vhodných projektů k uveřejnění. JUDr. Barbořík doplnil, že je připravován projekt Měření efektivity projektů a programů prevence kriminality v rámci bezpečnostního výzkumu, jehož součástí by mělo být také vytvoření katalogu příkladů dobré praxe. Obě aktivity se nebudou dublovat, ale budou na sebe navazovat.

JUDr. Barbořík navázal bodem 3, ve kterém seznámil účastníky s projektem Mapy budoucnosti II. a jeho cílech, výstupech a členech projektu. Plk. Bravenec z Policejního prezidia představil konečnou podobu výstupů projektu Mapy budoucnosti II – mapy kriminality pro obce a veřejnost, které jsou dostupné na webové adrese https://kriminalita.policie.cz/. Ing. Linhartová doplnila informaci o vzdělávání pro zástupce obcí, které bylo realizováno v rámci projektu, a JUDr. Barbořík doplnil, že ke vzdělávání je dostupný e-learning.

V rámci bodu 4 Mgr. Adamcová z NÚKIB seznámila účastníky s aktivitami realizovanými v rámci evropského měsíce kybernetické bezpečnosti – Festival bezpečného internetu – (https://www.fbifest.cz). Následně Mgr. Kosová z MV OPK informovala o projektu Prevence v kyber!, který je společnou aktivitou MV a Univerzity Palackého v Olomouci a v jehož rámci vznikly 4 vzdělávací videospoty.

Přílohy:
Přílohy ad bod 1 -  prezentace_koncepce_25.10.2022_final
Příloha ad bod 4 – NUKIB_RVPPK_251022

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem