Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Červen 2017 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Republikový výbor pro prevenci kriminality (RVPPK) se sešel na dalším pravidelném zasedání ve čtvrtek 29. června 2017 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání se odehrávalo pod vedením JUDr. Michala Barboříka z Odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra. V úvodu zasedání výbor bez připomínek schválil plán činnosti na druhé pololetí letošního roku. Dále se shodnul na tématech soutěže o nejlepší projekt prevence kriminality. Jednotlivé tematické bloky byly zaměřeny na témata související převážně s probací a mediací. Posledním tématem byla „Koncepce prevence kriminality PČR“. Další pravidelné zasedání výboru se uskuteční 27. září 2017 v budově Ministerstva vnitra na Letné.

Podrobnější přehled jednotlivých témat a prezentací

1.         Účinnost probace na snižování recidivy
Téma prezentoval PhDr. Jan Tomášek, Ph.D., z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Dokument vychází z potřeby pracovat s odsouzenými v kontextu jejich života. Restorativní justice by měla působit s atributy jako pomoc, podpora a přátelská rada.

2.         Implementace Koncepce rozvoje probace a mediace do roku 2025

PhDr. Andrea Matoušková z Probační a mediační služby České republiky a  Mgr. Michal Špejra z Ministerstva spravedlnosti představili Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025. Hlavním cílem je kvalitativně rozvinout probaci a mediaci. Pojetí se prolíná s novou koncepcí vězeňství a dále ji rozvíjí. Spolu s ní vytváří komplexní program maximální péče o odsouzené osoby, oběti trestných činů a další zainteresované. Dále připravuje tzv. „Probační domy“, které budou poskytovat postpenitenciární péči osobám propuštěným z výkonu trestu.

3.         Komise pro podmínečné propuštění jako součást posuzování připravenosti vězněných na podmíněné propuštění – rozšiřování a inovace praxe v rámci projektu Křehká šance II

Mgr. Lea Skřekucká z Probační a mediační služby České republiky seznámila výbor s projektem „Křehká šance II“ zaměřeným na rozvoj a rozšíření dosavadní praxe Komisí pro podmíněné propuštění, zavedení dvou inovativních restorativních programů a zpracování návrhu systémových změn v oblasti podmíněného propuštění v ČR.

 4.        Koncepce prevence kriminality v Policii ČR na léta 2017 až 2019
Zástupci Policie ČR představili pracovní verzi „Koncepce prevence kriminality v Policii ČR na léta 2017 až 2019“. Dokument bude zveřejněn po schválení vedením PČR.


Mgr. Roman Ventura, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality
roman.ventura@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem