Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Leden 2016 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 28. ledna 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK). Tentokrát bylo zaměřené na problematiku kyberkriminality a její prevenci. Své příspěvky přednesli zástupci Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, Policie ČR, NBÚ a Národního centra kybernetické bezpečnosti, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, Národního centra bezpečnějšího internetu a Vyšší policejní školy a Střední policejní škola MV v Praze

Zazněly následující příspěvky:

  • Kybernetická kriminalita a její trendy
  • Kyberkriminalita z pohledu Policie ČR
  • Role NBÚ a Národního centra kybernetické bezpečnosti v boji proti kyberkriminalitě a v možnostech její prevence
  • Kraje pro bezpečnější internet
  • Národní centrum bezpečnějšího internetu

Prezentace Mgr. Kateřiny Kudrlové z  Institutu pro kriminologii a sociální prevenci Přehled a  trendy kyberkriminality představila přehled současných typů kyberkriminality a jejich základní charakteristiku. Formy kyberkriminality jsou pestré a různorodé, s vývojem nových digitálních technologií se rozšiřují i typy protiprávního jednání. Podrobnosti najdete zde (docx, 31 kB).

Zástupce ÚOOZ plk. Mgr. Bc. Milan Komárek v Kyberkriminalita z pohledu Policie ČR (ppt, 120 kB) seznámil s vývojem a strukturou registrované kyberkriminality  a s opatřeními a preventivními aktivitami Policie ČR v boji proti ní.

O roli Národního centra kybernetické bezpečnosti při Národním bezpečnostním úřadu (ppt, 643 kB)) v boji proti kyberkriminalitě a o možnostech její prevence informoval náměstek řízení Sekce kybernetické bezpečnosti Ing. Jaroslav Šmíd. Mimo jiné konstatoval, že kyberprostor nemá hranice a kromě vzdělávání a výzkumu je nezbytná zejména mezinárodní spolupráce.

Hejtman Kraje Vysočina a předseda Komise Rady AKČR pro informační technologie ve veřejné správě MUDr. Jiří Běhounek hovořil o přínosu spolupráce krajů při osvětě a vzdělávání v dané oblasti. Zmínil, že předpoklady ochrany před kyberkriminalitou jsou dostatečné investice a vhodná legislativa. Budoucnost rozšíření projektu vidí i v uvažované spolupráci se Svazem měst a obcí. Samotný projekt Kraje pro bezpečnější internet (pptx, 3,7 MB) pak představil jeho vedoucí Ing. Tomáš Marek.

S preventivními aktivitami realizovanými Národním centrem bezpečnějšího internetu (ppt, 5,75 MB) seznámil přítomné její ředitel Zdeněk M. Záliš

O svých aktivitách při podpoře prevence kyberkriminality hovořili také další členové Republikového výboru. Některé jejich prezentace najdete zde (zip, 13, 6 MB).

Příští výjezdní zasedání RVPPK se bude konat 25 února 2016.
 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem