Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2014 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 24. dubna 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, zástupce ředitelky odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK).      
 
Na zasedání byly projednány následující body:
  • Plnění úkolů v resortu zdravotnictví vyplývajících z Národní strategie prevence násilí na dětech v ČR na období 2008 – 2018
  • Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech – průběžné vyhodnocení realizace projektu
  • Provoz evropské krizové linky 116 000 zřízené pro rodiče ztracených dětí
  • Strategie romské integrace do roku 2020
  • Vyhlášení 2. kola Programu PK 2014 a podpora projektu Policie ČR
Zástupkyně Ministerstva zdravotnictví MUDr. Eva Millerová ve své prezentaci (docx, 22 kB) hovořila o hlavních úkolech stanovených resortu zdravotnictví Národní strategií prevence násilí na dětech v ČR na období 2008 – 2018. Je to především systémové řešení problematiky transformace dětských domovů pro děti do 3 let. Cílem je vytvoření systému, který zajistí všestranný rozvoj dítěte v jeho přirozeném rodinném prostředí, případně v náhradním rodinném prostředí. Dále vzniká řada metodických opatření např. k postupu lékařů primární péče při podezření ze syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, o problematiku domácího násilí ve vztahu k dětem, nedovolenou manipulaci s dětmi, obchodování, pronásledování, rizikového chování dítěte a počátků různých závislostí. V diskusi se přítomní nejvíce věnovali problematice přínosu baby boxů a institutu tzv. utajovaném porodu, který je zakotven v Zákonu č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách § 37.
 
Zkušenosti z pětiletého fungování systému „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD) ve své prezentaci bilancoval zástupce Policejního prezidia plk. Mgr. Vratislav Grégr, vedoucí odboru pátrání USKPV Policejního prezidia. Popsal, jak se od r. 2009 vyvíjí a probíhá spolupráce s interními a externími subjekty, zvyšuje se vzdělávání v oblasti pátrání po pohřešovaných dětech, osvěta veřejnosti, inovace systému. Uvedl i některé kasuistiky hledaných dětí a uvedl, že důkazem efektivity projektu NKMPPD je skutečnost, že všechny osoby, po kterých bylo vyhlášené pátrání, byly nalezeny.
 
PhDr. Petra Binková, Ph.D., z odboru prevence kriminality MV stručně seznámila přítomné s genezí zprovoznění Evropské krizové linky 116 000. Jejím primárním účelem je bezplatná a nepřetržitě dostupná krizová pomoc pohřešovaným dětem, jejich rodinám či blízkým a podpora stávajícího systému pátrání po pohřešovaných dětech Policie ČR a MV. Důležitá je rovněž podpora prevence a poradenství související s problematikou pohřešovaných dětí. Gesční dohled nad činností linky provádí Ministerstvo vnitra. Linka 116 000 s ostatními krizovými linkami v Evropě (nejen na území EU) vytváří jednotně definovanou propojenou síť, která umožňuje efektivní přenos informací mezi jednotlivými státy. V České republice funguje od září 2013 (pilotně od února 2013) pod názvem linka Ztracené dítě a provozuje ji stejnojmenné občanské sdružení.   
 
Představitel Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM)Martin Martínek, M.A. předložil prezentaci s návrhem Strategie romské integrace do roku 2020. Má vzniknout strategický materiál poskytující vodítko v boji proti chudobě, diskriminaci, k podpoře emancipace romské menšiny a bezpečného soužití majority s minoritou. Jedná se o metodický meziresortní dokument, na kterém bude spolupracovat řada subjektů.
 
Mgr. Radek Jiránek z OPK navrhl v návaznosti na výsledek 1. kola Programu prevence kriminality na rok 2014 členům RVPPK ke schválení využití nedočerpaných neinvestičních finančních prostředků ve výši 5 000 794 Kč na vypsání 2. kola Programu prevence kriminality a částku 2 464 000 Kč na projekt „Komplexní přístup Policie ČR v oblasti prevence a eliminace sekundární viktimizace obětí trestných činů. Tento projekt reaguje na nové požadavky dané zákonem č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů a naplňuje předpoklad účelného snižování druhotné újmy zvlášť zranitelných obětí. Předložený návrh byl schválen.
 
Příští zasedání se koná ve čtvrtek 29. května 2014.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem