Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Říjen 2016 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 27. října 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitele odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality (OBPPK) MV. Byly projednány následující body programu:

  • Realizace programů zacházení s odsouzenými v návaznosti na jejich identifikované rizikové oblasti

  • Postpenitenciární péče v působnosti MPSV

  • Naplňování doporučení vyplývajících z materiálu "Rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy"

  • Kriminalita páchaná na seniorech, senioři jako zvlášť zranitelné oběti

  • Vliv migrantů na kriminalitu v ČR

Programy zacházení s odsouzenými (pdf, 2,4 MB) v návaznosti na identifikované rizikové oblasti představil Mgr. Michal Patras z Vězeňské služby ČR. Hovořil o kritériích zařazování vězněných do pěti druhů programů a o jejich realizaci v zájmu docílení účelu trestu, kterým je snížení recidivy kriminálního chování a soběstačný život odsouzených po propuštění.

Spostpenitenciární péčí v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí (pdf, 2,8 MB) seznámili přítomné Mgr. Eva Heisslerová a PhDr. Pavel Pěnkava. Konstatovali, že v Koncepci vězeňství do r. 2025 byla do tohoto systému znovu začleněna agenda sociálního kurátora, což posílilo její postavení. Zprostředkováním poradenství, služeb a poskytováním sociální terapie osobám vracejícím se z výkonu trestu příp. osobám bez přístřeší hrají významnou úlohu v jejich úspěšné reintegraci a v prevenci recidivy.

Zprávu o naplňování doporučení, které vyplynuly z "Rozboru situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy" (pdf, 767 kB) podal vedoucí oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv OBPPK JUDr. Michal Barbořík. Výčet plnění úkolů i rozdělení gescí úkolů nových mezi spolupracující subjekty najdete v jeho prezentaci [příloha č. 1 (pdf, 553 kB), příloha č. 2 (pdf, 601 kB) a příloha č. 3 (pdf, 520 kB)].

O druzích trestné činnosti zaměřené na seniory (pdf, 714 kB) jako na zvlášť zranitelné oběti, o způsobech páchání této kriminality, o typech legend i pachatelů aj. referoval Mgr. Lukáš Průcha z Policejního prezidia ČR. Jeho prezentace obsahuje i aktuální statistická data.

Posledním příspěvek přednesla Mgr. Zuzana Pidrmanová, taktéž z Policejního prezidia. Byla jím prezentace Ředitelství služby cizinecké policie ČR, která přináší statistická data a informace o vývoji, trendech a aktuálních hrozbách nelegální migrace v České republice (pdf, 2 MB).

Příští zasedání RVPPK se koná dne 24. listopadu 2016.

 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem