Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Červen 2014 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 
Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 26. června 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídila Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Byly předneseny příspěvky k následujícím tématům:
  • Závěrečná evaluace projektu Asistent prevence kriminality
  • Trendy kriminality v roce 2013
  • Problematika internetové/informační kriminality z pohledu Policie ČR 
  • Projekt „E-Synergie“ a „E-Bezpečí“
  • Inovace standardů vybavení speciálních výslechových místností
  • Výsledky dotačního řízení 2. kola Programu prevence kriminality roku 2014
V souvislosti s nadcházejícím ukončením projektu Asistent prevence kriminality zpracovala firma IBRS (International Bussiness and Research Services s.r.o.) závěrečnou evaluaci projektu. Zástupce IBRS Tomáš Horejsek představil její obsah a závěry. 
 
PhDr. Alena Marešová z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) ve svém vystoupení krátce zhodnotila, jak kriminální recidiva ovlivnila trendy kriminality v roce 2013 (docx, 31 kB). Členové RVPPK diskutovali o možnostech řešení hlavních příčin kriminální recidivy, kterými jsou zejména problémy při začleňování osob vracejících se z výkonu trestu do normálního života.
 
O problematice internetové/informační kriminality z pohledu Policie ČR (ppt, 1,45 MB) hovořil plk. Mgr. Karel Kuchařík, vedoucí odboru informační kriminality úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR (ÚSKPV PP ČR). Popsal trendy rizikovosti u dětí i u dospělých uživatelův prostředí IT a doplnil je statistickými daty.
 
O aktivitách projektů „E-Synergie“ a „E-Bezpečí“ (pdf. 4,22 MB), zaměřených na snižování rizika spojeného s virtuální komunikací s ohledem na mladou generaci, referovali zástupci Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký a PhDr. René Szotkowski. Projektový tým ročně realizuje cca 200 vzdělávacích akcí pro žáky, studenty, pedagogy, rodiče, seniory a policisty. Významně tak přispívá ke zvýšení počítačové gramotnosti veřejnosti.
 
Pplk. Mgr. Markéta Kalousková z ÚSKPV PP ČR informovala o realizaci podpořeného vnitroresortního projektu „Zkvalitnění práce policie při práci se zvlášť zranitelnou obětí“. Ten se skládá ze tří dílčích projektů, a to z inovace audiovizuální techniky, přepisovacího programu a metodiky používání demonstračních pomůcek při výslechu dětských obětí. Budou tak nastaveny nové standardy vybavení speciálních výslechových místností.
 
S výsledky dotačního řízení 2. kola Programu prevence kriminality roku 2014 seznámila přítomné Mgr. Jitka Gjuričová. Podrobnosti o jednání a přehled podpořených projektů a najdete na webu MV.
 
Příští zasedání se koná 25. září 2014.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV
 

 

vytisknout  e-mailem