Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Červen 2013 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 27. června 2013 v budově Ministerstva vnitra na Letné a řídila ho ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitka Gjuričová. Jednání bylo zaměřeno na bezpečnostní problematiku vyloučených komunit.
 
pohledem Policie ČR na bezpečnostní problémy (ppt, 2 MB) v  sociálně vyloučených lokalitách a v jejich blízkém okolí seznámil přítomné pplk. Ing. Jindřich Mayer z Policejního prezidia ČR. Úkolem policie při řešení vzniklých konfliktů v sociálně vyloučených lokalitách je zklidnit situaci, zabránit násilí a minimalizovat škody na zdraví a majetku. Přístup policistů musí být vždy racionální, nestranný a nehodnotící.
 
Zástupce OPK MV JUDr. Tomáš Koníček ve svém příspěvku shrnul historii a současný stav úspěšného projektu Asistent prevence kriminality. Jde o nejúspěšnější preventivní projekt posledního období, v současné době pracuje na této pozici 134 osob v 40 městech a obcích České republiky. Více zde (ppt, 811 kB).
 
O přípravě Zprávy o stavu romských komunit za rok 2012 (doc, 39 kB) referovala Mgr. Eva Košatková z Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny. Zpráva bude předložena vládě ČR v listopadu t.r. a zhodnotí vývoj situace Romů v ČR a úspěšnost opatření, která byla v daném roce uskutečněna k jejímu zlepšení. Informace budou sloužit jako podklad pro rozhodování orgánů státní správy, místní samosprávy i pro širší odbornou a veřejnou diskusi. Získané poznatky budou zohledněny i při tvorbě Koncepce romské integrace na období 2014–2020 (doc, 68 kB), na které pracuje pracovní skupina Výboru pro spolupráci se samosprávami a koncepci romské integrace. V diskusi se členové výboru shodli, že dokument musí předkládat zejména konkrétní realizovatelná opatření vycházející z příkladů dobré praxe.
 
Mgr. Michal Krebs, bezpečnostní expert Agentury pro sociální začleňování (ppt, 942 kB), stručně shrnul historii vzniku agentury a její působení do současnosti. Dále se zaměřil na bezpečnostní rizika, která Agentura aktuálně řeší ve spolupracujících lokalitách.
 
Poslední informace se týkala podpory aktivit sociální prevence prostřednictvím ESF ve vztahu k sociálně se propadajícím regionům a podala jí zástupkyně Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Eva Heisslerová. Sociálně vyloučené romské komunity jsou podporovány především v oblasti „Sociální integrace a rovné příležitosti“ a „Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb“ – více v prezentaci (doc, 29 kB).
 
Příští zasedání RVPPK se bude konat ve čtvrtek 26. září 2013.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem