Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2021 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
duben 2021

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – duben 2021

Dne 29. dubna 2021 se, vzhledem k epidemiologické situaci opět distančně, konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Projednání žádosti Generální inspekce bezpečnostních sborů o členství v RVPPK, případně další podněty na úpravu složení RVPPK – Generální inspekce bezpečnostních sborů, koordinace bodu Ministerstvo vnitra
  2. Výzkum zaměřený na zjišťování názorů a postojů obyvatel na otázky spojené s problematikou kriminality a její prevencí – závěrečné výsledky z roku 2020 a diskuse k dalšímu pokračování těchto výzkumů + Stručná informace o výzkumu FRA (Agentury EU pro základní lidská práva) zaměřeného na zločin, bezpečí a právo obětí – Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Ministerstvo vnitra
  3. Příprava témat na předsednictví ČR v Radě EU ve 2. pololetí 2022 v oblasti prevence kriminality – jednotliví členové RVPPK, koordinace bodu Ministerstvo vnitra
  4. Informace o proběhlém on-line 14. Kongresu OSN k prevenci kriminality a trestní justici (Kjótská deklarace a další závěry kongresu) – Ministerstvo vnitra
  5. Různé

Hlavní informací, která na úvod zazněla od JUDr. Barboříka, byl termín, ve kterém se uskuteční Národní dny prevence 2021. Plánovány jsou na 6. - 7. října 2021 v Plzni.

Dále JUDr. Barbořík zodpověděl dotaz M. Nováka na dostatečnost financí pro oblast prevence kriminality, sdělil že jen v rámci Programu prevence kriminality na místní úrovni chybělo v roce 2021 cca 20 mil. Kč, což je zhruba třetina požadovaných prostředků.

K bodu 1 proběhla diskuze a bylo konstatováno, že stávající členové souhlasí se zapojením GIBS do činnosti RVPPK. Toto bude předmětem návrhu na změnu Statutu RVPPK, předloženého spolu s předložením nové Strategie prevence kriminality vládě ČR. Současně RVPPK doporučuje ministru vnitra oslovit ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost s návrhem na zvážení jejich členství v RVPPK.

K bodu 2 bylo konstatováno, že na základě stávajících výstupů z výzkumu zaměřeného na zjišťování názorů a postojů obyvatel na otázky spojené s problematikou kriminality a její prevencí bude dostačující tyto výzkumy realizovat v pětiletých cyklech, což bude využitelné pro vyhodnocení aktuálních strategií a jako podklad pro tvorbu strategií nových.

Dále v rámci tohoto bodu představila Mgr. Bělohlávková výstup z výzkumu Agentury EU pro základní lidská práva (FRA). Odkazy na webové stránky výzkumu naleznete v příloze.

Bod 3 byl věnován přípravě témat budoucího předsednictví ČR v EU v druhé polovině roku 2022, respektive předsednictví EUCPN. JUDr. Barbořík seznámil členy s plánovanými prioritami v oblasti prevence kriminality a trestní justice v rámci CZ PRES a trio  FRA – CZ – SWE, které jsou aktuálně pod koordinací ÚV připravovány, a s plánovanými aktivitami OPK MV během předsednictví v rámci EUCPN.

V bodu 4 zazněly informace JUDr. Barboříka k průběhu on-line 14. Kongresu OSN k prevenci kriminality a trestní justici, který se konal v březnu 2021 v Kjótu a jehož nejdůležitějším výstupem byla Kjótská deklarace.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční 27. května 2021.

Přílohy:

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem