Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2017 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 

    Jednání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK) se v budově Ministerstva vnitra na Letné konalo 27. dubna 2017 a řídil jej Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK). Byly projednány následující body:

  • Preventivní filmy pro školy a jejich využití v oblasti primární prevence rizikového chování
  • Výzkum Pachatelé znásilnění a jejich delikty
  • Systém výkaznictví a sběru dat ve školské primární prevenci rizikového chování
  • Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

     JUDr. Petr Zeman Ph.D. shrnul ve své prezentaci podstatné výsledky výzkumu Pachatelé znásilnění a jejich delikty (pdf, 83 kB), který realizoval Institut pro kriminologii a sociální prevenci. Poznatky z výzkumu jsou využitelné nejen při tvorbě legislativních opatření, ale i v praxi při vyšetřování a stíhání této trestné činnosti.

     O systému výkaznictví a sběru dat ve školské primární prevenci rizikového chování hovořil Mgr. Roman Gabrhelík, Ph.D., z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Spolupráce s MŠMT spočívá v tvorbě preventivních školských programů na snižování výskytu rizikového chování. Systém shromažďování a evidence informací o situaci na školách by měl být jednotný, srozumitelný, časově nenáročný a stát se důležitým nástrojem plánování a rozvoje prevence.  

    Informace o novém Metodickém pokynu k prevenci a řešení šikany (pdf, 672 kB) podala Ing. Radka Heřmánková z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pokyn aktualizuje návod školám, jak při zjištění šikany postupovat a přijímat co nejúčinnější opatření pro její vyšetření a řešení. Další informace najdete na webu MŠMT.

      Na závěr jednání informoval JUDr. Michal Barbořík o tom, jak byly vypořádány připomínky členů RVPPK k vyhodnocení plnění Strategie prevence kriminality a Akčního plánu prevence kriminality na léta 2016 až 2020 za rok 2016. Materiál bude nyní zaslán do meziresortního připomínkového řízení.

     Další jednání RVPPK se uskuteční 25. května 2017.


Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV






 

vytisknout  e-mailem