Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2018 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
30. listopadu 2018

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality 28. listopadu 2018

Dne 28. listopadu 2018 se v budově Ministerstva vnitra konalo poslední letošní zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality. Na programu byl rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy za léta 2016 až 2018, prezentace o závislostech mezi dětmi a mladistvými, informace o nových formách páchání trestné činnosti na seniorech a sonda do problematiky postižení seniorů exekucemi.

JUDr. Michal Barbořík předal členům výboru informace o naplňování doporučení vyplývajících z materiálu „Rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy“ v letech 2016 – 2018. Po přednesení návrhu nových doporučení proběhla diskuse, v rámci které byly vzneseny některé připomínky ke znění těchto doporučení. Republikový výbor následně doporučení schválil ve znění připomínek, které zazněly. Samotný dokument naleznete v příloze č. 1.     

Mgr. Pavla Chomynová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti představila situaci v oblasti závislostí (alkohol, tabák, nelegální drogy, hazard, internet a sociální sítě) mezi dětmi a mladistvými v České republice z pohledu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD), která probíhá každé 4 roky. V roce 2015 však byl v rámci této studie zaznamenán výrazný pokles prevalence u kouření i alkoholu, a proto byla studie zopakována v roce 2016. Tato poslední studie zjištění z roku 2015 potvrdila. V případě nelegálních drog dochází k poklesu zkušeností s těmito drogami dlouhodobě, u konopných látek od roku 2007, u ostatních i dříve. Další vlna studie ESPAD proběhne v roce 2019, přičemž výsledky by měly být dostupné na konci téhož roku nebo na počátku roku 2020. Prezentace je dostupná v příloze č. 2.

Dalším bodem na programu byla prezentace pplk. Mgr. Zuzany Pidrmanové z odbor tisku a prevence Policejního           prezidia České republiky o nových formách páchání trestné činnosti na seniorech. Členové výboru byli seznámeni se statistickými údaji v oblasti kriminality páchané na seniorech, s nejčastějšími formami páchání této společensky vysoce nebezpečné a na objasnění komplikované kriminality a opatřeními, která Policie ČR přijímá. Mezi nejnovější poznatky v této oblasti patří nárůst tzv. „šmejdů“ v online prostředí, pronajímání kamenných prostor pro předváděcí akce, vydávání firem za lékařská zařízení či nevýhodné nabídky po telefonu. Prezentace je dostupná v příloze č. 3.

Dalším tématem, které souvisí se seniory a které ve svém programu reflektuje také Republikový výbor pro prevenci kriminality, je problematika postižení seniorů exekucemi. Poznatky z výzkumné sondy Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) představila PhDr. Martinková Milada, CSc. Institutu bylo uloženo úkolem B2 1d/ Národního akčního plánu podporujícího pozitivní stárnutí na období let 2013 až 2017 zabývat se důvody, které se podílejí na tom, že v České republice jsou vůči zadluženým seniorům vedeny exekuce. Analýzou, kterou za tím účelem IKSP provedl, se prokázalo, že výzkumem sledovaný soubor seniorů v exekuci nebyl homogenní ani z hlediska dluhů, kterými se osoby, které ho tvořily, vyznačovaly, ani z hlediska míry vlivu různých příčin, které se na vzniku jejich dluhů podílely. Mezi nejčastější důvody zadlužení seniorů ústících následně do exekuce patřila podle zkušeností pracovníků občanských poraden především snaha pomoci z finančních problémů členům rodiny. Dále se jednalo o nejasné či nesrozumitelné podmínky při uzavírání půjček, tlak prodejců při prodejních akcích, při podomním prodeji apod., neznalost právních předpisů, uzavírání půjček pod tlakem okolností, kdy není čas si věci promyslet, někdo vyhrožuje apod. či úmysl půjčkou jednoduše vyřešit krizový či mimořádný výdaj. Za nejčastější následek zadlužení seniorů v exekuci patřila skutečnost, že senioři neměli, byť dočasně, finanční prostředky na jídlo a léky. Jako nejčastější odlišnosti zadlužených seniorů v exekuci od těch, kteří v exekuci nebyli, pracovníci občanských poraden označili: stálý strach a stres, rezignovanost, beznaděj a stud a na druhou stranu velkou odpovědnost ke svým dluhům. Další informace jsou dostupné v příloze č. 4.

Přílohy:

Kontakt:
Tina Mrázková, odbor prevence kriminality MVČR, tina.mrazkova@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 572

vytisknout  e-mailem