Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

únor 2013 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 28. února 2013 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, zástupce ředitelky odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitky Gjuričové. 
          
 Na zasedání byla projednána následující témata:
  • Mapy kriminality - program Pro police při Otevřené společnosti, o.p.s. 
  • Výzkum „ Současná situace v oblasti extremistického hnutí v ČR s důrazem na jejich potenciální podporu mladistvých“
  • „Zpráva o plnění úkolů vyplvajících ze Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015 za rok 2012“
  • Plán činnosti RVPPK v roce 2013 
Zástupce neziskové organizace ProPolice Michal Tošovský představil ve své prezentaci projekt Mapa kriminality v České republice.Jde o bezprostřední on-line přístup k přehledně utříděným datům. Autoři vycházejí z informací a údajů, které na internetu pravidelně zveřejňují Policie České republiky a Český statistický úřad. Na webových stránkách projektu převádějí do grafické podoby oficiální data o druzích trestné činnosti, o počtech policistů i obyvatel a  také o objasněnosti případů. Je možné zde sledovat údaje podle jednotlivých krajů i územních odborů. Mapa je určená zejména veřejnosti a novinářům. Všechny potřebné informace najdete zde.
 
S výsledky výzkumu „Současná situace v oblasti extremistického hnutí v ČR s důrazem na jejich potenciální podporu mladistvých“ seznámil jeho odpovědný řešitel Mg. Jakub Holas, zástupce Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Aktuální data z výzkumu mládeže ve věku kolem 16-17 let provedeného v roce 2011 byla porovnána s obdobným šetřením z roku 1995, kdy byl projekt zahájen. Srovnání výsledků nepřináší optimistická zjištění. Přednesený příspěvek najdete na webu MV na adrese a závěrečnou zprávu v celém znění pak pravděpodobně koncem II. čtvrtletí 2013 na webu IKSP zde.
 
O vypořádání připomínek vnitroresortního připomínkového řízení ve „Zprávě o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2012“ informovala PhDr. Ivana Dostálová z OPK, tajemnice Republikového výboru. Přítomní schválili předání materiálu do meziresortního připomínkového řízení. Dále byl předložen návrh plánu činnosti RVPPK na rok 2013 a členové vyzváni k doplnění připomínek za jednotlivé resorty. Upravený plán bude na příštím zasedání předložen ke schválení.
 
Příští zasedání RVPPK se uskuteční ve čtvrtek 28. března 2013.

 

vytisknout  e-mailem