Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Říjen 2015 

     Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. října 2015 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK). Byly předneseny příspěvky k následujícím tématům:

  • Průběh projektu OPLZZ „Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů“ a představení projektu „Internet vstřícný pro seniory“ 
  • Výsledky projektu „Mapy budoucnosti – moderní nástroj ke zvýšení efektivity a kvality výkonu veřejné správy v oblasti prevence kriminality založený na analýze a predikci kriminality“
  • Studie Vývojové trendy kriminality v České republice
  • Harmonogram přípravy Akčního plánu prevence kriminality na léta 2016 až 2020

   O realizaci a ukončení projektu „Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů“, probíhajícího od května 2014 do konce října 2015, informovala přítomné projektová manažerka PhDr. Petra Binková, Ph.D. Cílem projektu bylo připravit systém vzdělávání pro pracovníky veřejné správy a samosprávy v oblasti prevence, vyšetřování a stíhání trestných činů páchaných na seniorech. Ve své prezentaci podala přehled klíčových aktivit, v jejichž rámci byly navrženy a pilotně vyzkoušeny vzdělávací programy pro experty z řad SKPV, pořádkovou policii, soudce a státní zástupce, strážníky městské policie a manažery prevence kriminality.

    Další projekt určený seniorům představila zástupkyně Národního centra bezpečnějšího internetu Mgr. Markéta Kalousková. Jedná se o projekt „Internet vstřícný pro seniory“. Jeho obsahem i cílem je prevence kybernetické kriminality a elektronického násilí páchané na seniorech, využití internetu k podpoře seniorských aktivit a začlenění seniorů do společnosti.

  V období červen 2014 až říjen 2015 byl odborem bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV realizován i další projekt podpořený ESF s názvem „Mapy budoucnosti – moderní nástroj ke zvýšení efektivity a kvality výkonu veřejné správy v oblasti prevence kriminality založený na analýze a predikci kriminality“. O jeho průběhu a výsledcích informovala prezentace JUDr. Michala Barboříka. Cílem projektu bylo získat podrobné informace o realizovaných moderních postupech a nástrojích v oblasti prevence kriminality zejména ze zahraničních znalostí a zkušeností, seznámit s těmito zkušenostmi zástupce Policie ČR, obcí a obecních policií a Ministerstva vnitra a vytvořit doporučení, jak uvedené postupy a nástroje co nejefektivněji implementovat v prostředí bezpečnostních složek ČR.

  Zástupkyně Institutu pro kriminologii a sociální prevenci PhDr. Alena Marešová, Ph.D. ve své prezentaci shrnula poznatky ze studie Vývojové trendy kriminality v České republice. Důkladná analýza statistických údajů je nezbytná pro stanovení efektivních preventivních opatření.

   V rámci administrativní činnosti RVPPK byl projednán Harmonogram přípravy Akčního plánu prevence kriminality na léta 2016 až 2020, který bude obsahovat konkrétní úkoly k naplňování cílů strategie na zmíněné období. Ředitel Chovanec vyzval přítomné k předložení námětů k plánu činnosti RVPPK na rok 2016. RVPPK by se měl seznamovat nejen s úspěšnými projekty, ale měl by projednávat i takové podněty a témata, která jsou problematická a k jejichž vyřešení by mohl být nápomocen.

   Příští zasedání RVPPK se bude konat ve čtvrtek 26. listopadu 2015.

 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality

vytisknout  e-mailem