Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2016 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

      Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 24. listopadu 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality (OBPPK) MV. Byly projednány následující body programu:   

  • Regionální rozložení a podmíněnost kriminality
  • Aplikace geografického informačního systému Policie ČR v přímém výkonu služby a jeho využití pro prevenci kriminality
  • Příprava projektu Mapy budoucnosti II
  • Naplňování úkolů Akčního plánu prevence kriminality na léta 2016 až 2020 za rok 2016          

     Některé výsledky výzkumu realizovaného Institutem pro kriminologii a sociální prevenci na téma Regionální kriminalita a její obraz v kvalitě života obyvatel (pdf, 354 kB) přiblížil Mgr. Jakub Holas. Dotazníkové šetření názorů obyvatelstva proběhlo v osmi vybraných lokalitách České republiky a bylo zaměřeno na klady a zápory bydlení v dané lokalitě, míru obav z kriminality, pocit bezpečí, spokojenost se životem v lokalitě a na viktimizaci respondentů. Studie shromáždila i data o výši registrované kriminality ve výzkumných lokalitách. Účelem bylo popsat závislost aktuální úrovně kriminality, resp. viktimizace, a obav z kriminality v závislosti na typu lokality. Kompletní znění studie najdete zde.

      O aplikaci geografického informačního systému Policie ČR (GIS) v přímém výkonu služby a jeho využití pro prevenci kriminality hovořil zástupce Policejního prezidia Ing. Vojtěch Bravenec. Konstatoval, že se v rámci GIS podařilo vytvořit řadu nástrojů a postupů, např. systém evidence trestního řízení, využití GIS pro operační řízení, pro plánování služeb atp., a v neposlední řadě i jednotný mapový podklad pro vkládání dat, který je k dispozici i dalším státním složkám. Novinkou je pak pilotní ověření mobilní platformy k využití moderních komunikačních prostředků pro efektivní výkon služby přímo v terénu (policisté zvládnou většinu činností přímo v terénu a budou tak trávit více času přímo v rizikových lokalitách a méně ve svých kancelářích). Následným úkolem bude nyní zejména zajištění cyklu vzdělávání pro zaškolení dostatečného počtu odborníků, aby mohl být GIS efektivně využíván v praxi.

       O přípravě projektu Mapy budoucnosti II (pdf, 659 kB) referoval JUDr. Michal Barbořík z OBPPK MV. Projekt vychází z analýzy první etapy stejnojmenného projektu a jeho účelem je přenést získané poznatky do praxe Policie ČR, proškolit uživatele dat, nastavit spolupráci s městskými policiemi a stanovit informace, které Policie bude v zájmu účinné zpětné vazby sdílet s veřejností. Představil klíčové aktivity a časový průběh projektu.

       V poslední bodu programu se stručně hovořilo o úkolech Akčního plánu prevence kriminality za rok 2016. Komplexní přehled plnění dodají v daném termínu zástupci jednotlivých resortů zastoupených v RVPPK pro vypracování každoroční zprávy. Ředitel Chovanec upozornil na změny v novém Statutu a Jednacím řádu RVPPK, které jsou vyvěšeny na webu MV, a na závěr poděkoval přítomným za jejich aktivní práci v Republikovém výboru a popřál jim hezké Vánoce a dělný a úspěšný rok 2017.

        Příští zasedání RVPPK se koná ve čtvrtek 23. února 2017.

 Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem