Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2014 

Tisková zpráva

ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 27. listopadu 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, zástupce ředitelky odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

 

Projednávaly se příspěvky k následujícím tématům:

  • Kriminální analýzy, mapy kriminality a predikce kriminality
  • Projekt „Mapy budoucnosti“
  • Názory veřejnosti, tisku a vězeňské populace na sankční politiku v ČR
  • Projekt „FINGRAM“

Nad zpracováním a využitím dat z policejních statistik pro potřeby kriminálních analýz, vytváření map kriminality a predikci kriminality se zamýšlel plk. Mgr Milan Zamba z Policejního prezidia ČR. Jde o složitou problematiku, kde je potřeba řešit záležitosti technické, metodické a z hlediska využitelnosti v práci policejních preventistů i taktické i etické otázky. Jeho prezentace je jedním z příspěvků do probíhající diskuse o navrhované koncepci analytických pracovišť Police ČR.

Dané téma rozvinulo vystoupení JUDr. Michala Barboříka z odboru prevence kriminality MV s informací o projektu „Mapy budoucnosti – moderní nástroj ke zvýšení efektivity a kvality výkonu veřejné správy v oblasti prevence kriminality založený na analýze a predikci kriminality“. Vše o tomto projektu, financovaném z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, se dozvíte zde.

PhDr. Miroslav Scheinost, ředitel Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, referoval o výsledcích výzkumu Názory veřejnosti, tisku a vězeňské populace na sankční politiku v ČR. Předmětem zkoumání je analýza a vyhodnocení právní úpravy trestněprávních sankcí po změnách, ke kterým došlo v důsledku přijetí nového trestního zákoníku. Podrobnosti najdete zde (ppt, 440 kB) a zde (docx, 41 kB).

Mgr. Radek Jiránek informoval o průběhu projektu „Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků - „FINGRAM“, rovněž financovaném z OP LZZ ESF. Cílem projektu (ppt, 222 kB) je prostřednictvím vzdělávání pracovníků krajů a obcí zefektivnit výkon veřejné správy při předcházení a eliminaci dopadů finanční krize a zajištění jednotného postupu při depistáži, prevenci a poradenství občanům v dluhové problematice.

Na závěr jednání pak poděkoval přítomným za dělnou spolupráci v  roce 2014 a popřál mnoho pracovních i osobních úspěchů do roku nadcházejícího. Příští zasedání se uskuteční ve čtvrtek 26. února 2015.

 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV

 

 

vytisknout  e-mailem