Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tip z Webparády: Triatlon, ultralighty a motory

Víte, ve které obci můžete narazit na orchideje, motorky či ultralehká letadla?
 
Choteč se nachází poblíž Českého ráje, kousek od Krkonoš. Turisté tak v zimě mohou vyrazit na okolní sjezdovky či na běžky, v létě na cyklostezky nebo se vykoupat v požární nádrži. Na tenis či nohejbal se zase dá pronajmout antukové hřiště. A v obci si lze povšimnout několika zachovalých lidových roubenek. „Jedná se o styl krkonošského podhůří, kdy část domu je zděná a část roubená. Zajímavostí jsou i zbytky tvrze, zabudované ve sklepení bývalé fary, kterou ale církev prodala a která je nyní v soukromém vlastnictví. V obci se nachází starý, ale zachovalý kostel svatého Mikuláše, kde je možná prohlídka. Na hřbitově je pak do stěny kostela vsazená deska majitelů, mimo jiné Mikuláše Kule z Chotče,“ uvádí starosta obce Jiří Horák.

Na své si přijdou jak nadšenci pro pěstování tropických rostlin, neboť se zde konají jarní a podzimní výstavy, které pořádá zahradnictví se specializací na orchideje, tilandsie, kaktusy a sukulenty, tak příznivci letectví. Letecký klub Lázně Bělohrad zde spravuje malé letiště a jednou za rok připravuje Letecký den. Letos v červenci se tak již konal šestnáctý slet ultralehkých letadel. „Slétnou se letadla z okolí. Vždy mívají bohatý program. Například je k vidění letecká akrobacie, parašutisté provádějí seskok. Jsou tam připraveny vrtulníky, které vozí zájemce o vyhlídkový let. Každoročně se tady koná výstava stabilních motorů, které se používaly jako pohon k zemědělským strojům,“ doplňuje starosta obce.

Na podzim se pak do Chotče sjíždějí milovníci silných strojů na Motosraz. Letošní sedmý ročník bude věnován vojenské tématice a proběhne 28. září. Do programu je zařazena i soutěž traktorů a malotraktorů či sprint autocrossových speciálů. Sestřih z minulých ročníků motosrazů si lze prohlédnout na internetových stránkách obce v rubrice ČlánkyVidea. Naleznete zde i videa z jiné tradiční místní akce Chotečského triatlonu, sestávajícího z plavání, jízdy na kole, běhu a mezi disciplínami vypití 0,3 litrů piva či limonády.

Ze spolků funguje v Chotči Sbor dobrovolných hasičů či Zahrádkářský a sportovní spolek. Zahrádkáři pořádají soutěž o nejhezčí zahrádku a podzimní výstavu, kde odměňují nejlepší výpěstky. Maminky pak pro děti organizují na úřadě výtvarné dílny, které se konají zhruba jednou měsíčně. Osmá výtvarná dílna byla zaměřena na téma Prázdninové hry a děti tak například vytvářely puzzle z dřevěných špachtlí.

Spolupráce v mikroregionu

Choteč je zapojená do Lázeňského mikroregionu. Mikroregion má sídlo v Lázních Bělohradě a celkem jsou v něm sdruženy dvacet tři obce. Za pomoci dotací Lázeňského mikroregionu obec v minulosti vybudovala antukové hřiště. Přes mikroregion se Choteč pokoušela získat dotaci i na nový obecní rozhlas. „Nechtěli jsme pořizovat bezdrátový, vyhovuje nám dosavadní způsob využívající stožár a ampliony. Hlášení je dobře slyšet po celé obci. Chtěli bychom ale zvolit jiný typ, kombinovaný se sirénou, tak aby mohl být napojený na jičínský záchranný sbor. Je ale dost drahý, jeden amplion stojí kolem šedesáti tisíc a zatím se nám nepodařilo získat finanční prostředky,“ vysvětluje starosta obce.
 
Připravován je ale jiný projekt, na který obec již dotaci z mikroregionu získala, a to vybudování odpočinkových míst. Vzniknout by měla dvě místa – Na návsi, kam by měla přijít lavice obkružující smrk, a Nad Habrem, nacházející se nahoře za vsí, kde budou umístěny dvě lavice se stolem. Úpravy, včetně nové zeleně, by se mělo dočkat také prostranství před obchodem. Nyní si zde můžete prohlédnout ceduli připomínající bitvu v roce 1866 z prusko-rakouské války. Jedná se o naučnou stezku Po stopách války roku 1866 na Hořicku, kterou připravil Komitét pro udržování památek z války roku 1866 a kromě Chotče se na ní podílely obce Cerekvice nad Bystřicí, Dřevěnice, Hořice, Jeřice, Lukavec u Hořic, Lužany, Mlázovice, Radim, Soběraz a Valdice. Projekt vzniknul za přispění Euroregionu Glacensis z programu Interreg IIIA. „Po bitvě u Jičína se rakouská vojska přesunovala přes Choteč a postupně táhla dál. Naučná stezka je na místech, kudy vojáci prošli. Na památku bitvy u Jičína vznikla kaple s ossariem, takzvanou kostnicí, u Kbelnice, kde je vojenský hřbitov. Vojska postupovala až k Hradci Králové, kde se na Chlumu odehrála největší bitva. Tam bylo nejvíce padlých,“ doplňuje starosta.

Obec byla letos zasažena povodní, která poškodila antukové hřiště. I když Choteč není v povodňové zóně, při přívalových deštích se stalo, že se zvedla hladina místního potoka. Před tím byla povodeň v obci v roce 2001, ale tehdy nezpůsobila žádné škody.

Voda a odpady

V Chotči je ještě původní kanalizace ze sedmdesátých let, ale není tady vodovod, a tak domácnosti využívají studny. A jak obec bude řešit čistírnu odpadních vod? „Existuje projekt z devadesátého šestého roku. V té době se uvažovalo, že by se čistírna odpadních vod postavila. Ale zjistilo se, že na tak malý počet obyvatel by náklady na provoz byly tak vysoké, že se to nevyplatí. Zatím má každý septik nebo jímku. Obyvatelé novostaveb, kterých tady vzniklo během šesti let asi pět, si pořídili malou čističku. Protože voda přes kanalizaci teče do potoka, necháváme si dělat rozbory. Zatím se vejdeme do norem, které by měla vypouštěná voda mít,“ uvádí Jiří Horák. Problémem také je, pokud by se čistírna odpadních vod stavěla, že je potřeba mít oddělenou kanalizaci, splaškovou a dešťovou, což v Chotči není. Přestavba by byla finančně náročná. Stejně tak by bylo zapotřebí investovat do výstavby vodovodu, protože jsou léta, kdy vody je méně a pak musí lidé více šetřit. Nabízí se využít dotačních titulů z Ministerstva zemědělství, ale pro malou obec není jednoduché mít zajištěné prostředky navíc, které by sloužily pro spoluúčast. V současné době má Choteč rozpočet milion devět set třicet pět tisíc korun a je mírně schodkový, rozdíl mezi příjmy a výdaji činí asi dvacet tisíc.
 
Obec třídí odpad – papír, PET lahve, sklo. Občané mají do domácnosti pytle na plasty a na tetrapaky. „Obyvatelé platí na osobu čtyři sta korun, děti do pěti let tři sta. Dvacet tisíc korun obec doplácí, protože to, co se od lidí vybere, nestačí na uhrazení provozu. Třídí se poměrně hodně, protože na léto si doobjednáváme kontejner na PETky. Během prázdnin není problém za čtrnáct dní naplnit i dva kontejnery,“ upřesňuje starosta obce.
 
Ivana Jungová

vytisknout  e-mailem