Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Systém prevence kriminality

Konzultace 

Od vzniku samostatné České republiky k 1. lednu 1993 začala vláda postupně vytvářet i systém prevence kriminality. Měla na to vliv i společenská diskuse o limitech trestní politiky a její schopnosti reagovat na kvantitativní a kvalitativní změny ve vývoji kriminality a dalších sociálně patologických jevů.

V letech 1993-1994 učinila vláda v tomto směru tři zásadní kroky. Usnesením č. 22 ze dne 20. ledna 1993 uložila zainteresovaným orgánům předložit „Návrh programů sociální prevence a prevence kriminality“, usnesením č. 617 ze dne 3. listopadu 1993 uložila ministrovi vnitra zřídit Republikový výbor pro prevenci kriminality a usnesením č. 341 z 15. června 1994 schválila „Program sociální prevence a prevence kriminality - aktuální stav a východiska do roku 1996“ a uložila úkol vypracovat příslušné resortní programy v oblasti prevence kriminality.

Republikový výbor pro prevenci kriminality

Republikový výbor pro prevenci kriminality (RVPPK) se stal během patnácti let vrcholnou institucí odpovědnou za vytváření koncepce preventivní politiky vlády na meziresortní úrovni a její konkretizace na úrovni místní. RVPPK nese gesci za zpracování materiálů pro jednání vlády z oblasti prevence kriminality, schvaluje žádosti a dotace na projekty prevence kriminality předložené městy a kraji včetně výše finančních prostředků z kapitoly Všeobecné pokladní zprávy státního rozpočtu. RVPPK má nyní dvacet členů, předsedou je ministr vnitra a ve výboru pracují zástupci ministerstev pro místní rozvoj, dopravy, financí, obrany, práce a sociálních věcí, spravedlnosti, vnitra, zdravotnictví a dále zástupci Nejvyššího státní zastupitelství, Policejního prezidia, Generálního ředitelství cel, Generálního ředitelství vězeňské služby, Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, Správy služeb zaměstnanosti Ministerstva práce a sociálních věcí, Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity, Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Probační a mediační služby.

Výsledkem činnost RVPPK je dobrá meziresortní spolupráce a vybudovaný systém prevence kriminality v ČR, který se opírá o resortní preventivní projekty, programy prevence kriminality na místní úrovni, aktivity Policie České republiky, obecních policií, nestátních neziskových organizací i podnikatelských subjektů.

Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011

Vláda ČR ji schválila usnesením č.1150 v říjnu loňského roku. Priority nové Strategie spočívají především ve snižování majetkové a násilné kriminality, v eliminaci kriminálně rizikových sociálně patologických jevů, v omezování příležitostí k páchání trestné činnosti, ve zvyšování rizika pro pachatele, že bude dopaden, v informování občanů o legálních možnostech ochrany před trestnou činností.

Systém prevence kriminality je nyní členěn do tří úrovní – republikové, krajské a městské. Koordinační roli vůči aktivitám na všech úrovních plní opět RVPPK. V rámci systému je posílena koordinační a metodická role krajů vůči obcím spadajícím do jejich územní působnosti. Městskou úroveň tvoří velká města (nad 25 tisíc obyvatel), která mají při splnění stanovených podmínek možnost čerpat finanční prostředky ze státního rozpočtu na prevenci kriminality po dobu trvání Strategie (4 roky).

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 2/2008.

JUDr. Pavel Kocábek

vytisknout  e-mailem