Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Světový pohár v brokové střelbě – Egypt/Káhira

Téměř po roční pauze se brokoví střelci zúčastnili v termínu 21. – 28. února světového poháru v egyptské Káhiře. Za Olymp CS MV startovali v disciplíně skeet Anna Šindelářová, Barbora Šumová a Jakub Tomeček. 

Závod probíhal na čtyřech střelištích. Vybavení střelnice bylo dost zastaralé, především vrhačky připomínaly spíše muzejní kousky než vrhačky na vrcholný střelecký podnik. V průběhu závodu s nimi byly také problémy, několikrát musela být přerušená položka a docházelo i k jejich výměně. Měly také velký podíl na tom, že střelci museli v průběhu všech soutěží bojovat s nepravidelnými terči.

SP_Káhira.jpg
                                                                                                                                                                                                                                  SKEET ženy – 34 závodnic
Anna Šindelářová – 23, 23, 25, 24, 23 – 118 a 5. místo. Myslím si, že Anna zastřílela nejlepší závod na mezinárodní úrovni v kariéře a zaslouženě postoupila do finále z 2. místa. V něm dělala, co mohla, ale především chyby na opačných dvojstřelech ji nepustily na lepší než 5. místo. Zaslouží velkou pochvalu za koncentrovaný a vyrovnaný výkon v průběhu celého závodu.
Barbora Šumová – 23, 22, 24, 23, 24 – 116+7 a 6. místo. Bára trochu klopýtla na druhé položce, ale jinak předváděla svůj vysoký standard a velmi dobrý výkon. V rozstřelu o pořadí ve finále porazila ruskou střelkyni a nastupovala tak do bojů o medaile ze 4. místa. Bohužel stejně jako u Anny se nedařilo trefovat opačné dvojstřely, což byla hlavní příčina finálového neúspěchu.

SOUTĚŽ TÝMŮ ŽENY – střílela se zde poprvé podle nového formátu ISSF, kdy se k základnímu závodu připočítá dalších 50 terčů každého závodníka z následujícího dne.
Šindelářová 118 + 25 + 23 – 166
Šumová       116 + 22 + 24 – 162
Celkový součet týmu byl 485 bodů, druhé Rusky porazily po základní části o čtyři terče a do boje o zlato postupovaly holky z 1. místa.
V Gold Medal Match nás opět trápily opačné dvojstřely. Musím ale vyzvednout výkon Anny, která tuto část závodu zastřílela výborně. S ruským týmem jsme po čtyřech odstřílených stanovištích prohráli na body 2:6. Druhé místo je i tak velkým úspěchem!

SKEET muži – 40 závodníků
Jakub Tomeček 24, 25, 23, 24, 23 – 119 a 13. místo. Začátek závodu se Kubovi výsledkově povedl. První položky byly dle jeho slov hodně nervózní, ale dobře odstřílené. Zbytek soutěže se už ale nevedlo podle představ a dvě chyby v poslední položce znamenaly v celkovém součtu ztrátu jednoho terče na rozstřel o finále.

SOUTĚŽ TÝMŮ MUŽI (Jakub Tomeček z Olympu společně s Tomášem Nýdrlem a Milošem Slavíčkem)
Tomeček   119 + 25 + 24 – 168
Celkový součet týmu 498 terčů, Rusy a Indy se shodným nástřelem 491 na 2. místě porazili kluci o sedm terčů. Do boje o zlato šli z 1. místa.
V GMM za umělého osvětlení se klukům nedařilo a nepředváděli, co umí. S Rusy prohráli na třech stanovištích a konečný výsledek GMM byl 0:6 v náš neprospěch. Kluci byli zklamaní z jasné prohry. Shodli se na tom, že se nebyli schopni vyrovnat s podmínkami „nočního“ finále. „Viděli jsme skvěle terče, ale mušku a hlavně ne,“ shodovali se.

Soutěž MIX týmů
Tomáš Nýdrle + Anna Šindelářová – 71 + 67 = 138+6+4+32 a 3. místo
Jakub Tomeček + Barbora Šumová – 71 + 67 = 138+2 a 6. místo
Tomáš s Annou uspěli v rozstřelu o BMM a nastoupili v něm opět proti ruské dvojici. Každý z dvojice střílel 20 finálových terčů. Náš tým byl úspěšnější a zvítězil v poměru 32:28.

SP_Káhira Barbora Šumová, Jakub Tomeček, Anna Šindelářová (zleva).jpg
Zleva: Barbora Šumová, Jakub Tomeček, Anna Šindelářová (Olymp CS MV)

I když se na tomto světovém poháru nesešla s ohledem na „koronavirové období“ ta nejsilnější konkurence, byl to pro nás úspěšný a kvalitní závod. Pro některé sportovce první zkušenost s „velkým“ finále. Ne všechno se pochopitelně podařilo. Střílení to nebylo vůbec jednoduché – dost často foukal nepříjemný vítr a ani kvalita vrhaček nepřidala na pravidelnosti letu terčů.
 

Petr Luštický
státní reprezentační trenér

vytisknout  e-mailem