Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oddělení brokové střelby Centra sportu Ministerstva vnitra - sezóna 2011

Rok 2011 prokázal, že generační problém, kterým prochází české střelectví, se v oddělení brokové střelby v Brně daří řešit. 

Mladí střelci Jakub Tomeček, Tomáš Nýdrle, Ivo Hilšer se dokázali prosadit nejen v náročných kvalifikačních bojích na světové soutěže, ale přesvědčili, že pokud jim bude dána šance startu na těchto soutěžích, jsou schopni držet krok se staršími a zkušenějšími střelci světové špičky.
 
Zejména nejmladší ze jmenované trojice skeetařů Jakub Tomeček, ač věkem ještě junior, bravurně zvládl jak mistrovství Evropy, tak i mistrovství světa mezi seniory a ziskem individuální bronzové medaile se zasloužil o zisk druhého kvalifikačního místa skeetařů na OH 2012. O jeho obrovském potenciálu svědčí i samotný výsledek 149 (124 + 25), který je i juniorským evropským rekordem. Ukázalo se, že jeho předčasné přeřazení do kategorie seniorů bylo správným krokem a můžeme od něj i dlouhodobě očekávat velmi kvalitní výkony.
 
Potěšující je i skutečnost, že lze nadále spoléhat na starší a zkušené opory týmu a to Jiřího Gacha, který ve třetím podniku seriálu SP v Číně obsadil skvělou třetí příčku a vybojoval pro Českou republiku druhé kvalifikační místo na OH 2012 v trapu. Dá se říci, že tento moment měl vliv na zklidnění napjaté situace vyplývající z kvalifikačních bojů o Londýn 2012 a tým vstupoval do bojů na ME a MS s větším klidem. Gach po loňském finálovém umístění na ME se i letos probojoval do finále a zasloužil se o obhajobu loni vybojovaného prvního titulu v historii týmu ČR v trapu a vyrovnání světového rekordu. Česká trojice Jiří Lipták, Jiří Gach, Kostelecký představuje v současné době velmi silný tým schopný porážet kteréhokoliv soupeře ze světové špičky. Potvrdila to i ziskem stříbra na MS, když vítězní Italové překonali o 1 terč světový rekord.
 
Jiří Lipták vytvořil i neoficiální rekord, kterého bylo dosaženo vůbec poprvé na střelnicích v ČR. Při Mistrovství České republiky v Hradci Králové nastřílel absolutní možný výkon 125 terčů.
 
Velmi slibná je situace v obou juniorských kategoriích. Na skeetu Jitka Pešková po velmi dobrém vystoupení na loňském MSJ i v letošním roce prokázala, že je schopna podávat špičkové výkony na vrcholných soutěžích a obsadila na MEJ 3. místo a na MSJ 6. příčku. V trapu se na MEJ a MSJ nominoval nadějný střelec Jan Borkovec a na svých prvních světových soutěžích odvedl velmi dobré výkony ziskem 9. místa MEJ resp. 13. místo MSJ, kde byl oporou týmu juniorů ČR, které získalo bronzovou medaili.
 
Po úspěšných vystoupeních na MEJ v roce 2009 a 2010 se i letos juniorky na trapu dokázaly prosadit individuálně - 6. místo Rozálie Vojkůvková, 7. místo Gabriela Michálková. V soutěži týmů získalo družstvo ČR 1. místo ve složení smluvních střelkyň Centra sportu MV Rozálie Vojkůvková, Gabriela Michálková, Lucie Rylichová.
 
Družstvo České republiky ve stejném složení pak na MSJ obsadilo 3. místo a Lucie Rylichová zúročila zkušenosti za světových soutěží pěkným 6. místem individuálně.
 
Nováčci v týmu jak hoši, tak dívky na samotném MEJ i MSJ byli příjemným překvapením. Pro Jitku Peškovou byl start na SP v Mariboru další cennou zkušeností, kterou zúročila na MEJ a MSJ. V souvislosti s vyhodnocením činnosti oddělení brokové střelby Centra sportu MV je třeba ocenit spolupráci se střeleckým klubem SSKP Kometa Brno, která vytváří i nadstandardní podmínky reprezentantům seniorům. 
 
 
Centrum sportu MV, 21. 11. 2011

vytisknout  e-mailem