Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společný postup při vyšetřování sporných armádních zakázek

Ministr vnitra Radek John se dnes 22. listopadu 2010 sešel s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a s vrchním státním zástupcem v Praze Vlastimilem Rampulou. 

Předmětem pracovního jednání byla spolupráce při vyšetřování armádních zakázek. Oba ministři se shodli, že systémovým problémem jsou především přímé nákupy vojenského materiálu přes prostředníka.

Ministři proto otevřeli společnou debatu o zřízení Národního úřadu pro vyzbrojování, který by akviziční proces oddělil od uživatelů. Oba se jednoznačně shodli na nezbytnosti tohoto institutu jako významného protikorupčního nástroje. Zástupci Ministerstva vnitra budou proto přizvání k účasti na tvorbě části Bílé knihy Ministerstva obrany, která v současnosti vzniká.

Ministr obrany Alexandr Vondra současně informoval, že jeho rezort předá v nejbližších dnech relevantní poznatky z realizovaného forenzního auditu orgánům činným v trestním řízení.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula dnes upozornil zástupce Ministerstva vnitra rovněž na určitou roztříštěnost v práci Policie ČR v oblasti odhalování a vyšetřování korupčních a daňových trestných činů.

"Policejní prezident proto dostane pokyn ke zřízení jednoho centrálního pracoviště na úrovni policejního prezidia. Toto pracoviště bude plnit koordinačně-analytickou úlohu," informoval po jednání ministr Radek John a doplnil, že požadavek na zřízení takového pracoviště avizovalo současně i Ministerstvo financí, a to v souvislosti s jednáním o navrácení pravomoci Policii ČR získávat informace z daňového řízení.

"Toto opatření vítáme, neboť současnou situaci v rámci vyšetřování korupce u policie vnímáme jako kompetenčně roztříštěnou. Proto uvítáme jakékoli kroky směřující k centralizaci řešení této kriminality a k posílení požadavků na odbornou způsobilost jednotlivých policistů," dodal na závěr Vlastimil Rampula.

  

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

  


22. listopadu 2010

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem