Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lexikon evropského práva

Lisabonská smlouva Demokratické zásady Evropské unie Práva občanů Unie  

Fungování Unie je založeno na zastupitelské demokracii. Zatímco občané jsou na úrovni Unie přímo zastoupeni v Evropském parlamentu, členské státy jsou zastoupeny v Evropské radě svými hlavami států nebo předsedy vlád a v Radě svými vládami. Představitelé členských států musí být demokraticky odpovědni buď svým vnitrostátním parlamentům, nebo svým občanům.

Občanem Unie je každá osoba, která má státní příslušnost členského státu. Každý občan má právo podílet se na demokratickém životě Unie. Rozhodnutí jsou přijímána co nejotevřeněji a co nejblíže občanům. Politické strany na evropské úrovni přispívají k utváření evropského politického vědomí a k vyjadřování vůle občanů Unie.

Ve všech svých činnostech dodržuje Unie zásadu rovnosti svých občanů, kterým se dostává od jejích orgánů, institucí a jiných subjektů stejné pozornosti. Občanství Unie nenahrazuje, ale doplňuje občanství členského státu. Občané Unie mají zejména

  • právo svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států;
  • právo volit a být volen ve volbách do Evropského parlamentu a v obecních volbách v členském státě, v němž mají bydliště, za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu;
  • na území třetí země, kde členský stát, jehož jsou státními příslušníky, nemá své zastoupení, právo na diplomatickou a konzulární ochranu kterýmkoli členským státem za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu;
  • petiční právo k Evropskému parlamentu, jakož i právo obracet se na evropského veřejného ochránce práv a právo obracet se na orgány a poradní instituce Unie, a to v kterémkoli z 23 jazyků, v nichž byla sepsaná Lisabonská smlouva, přičemž musí obdržet odpověď ve stejném jazyce.

Projeví-li o to zájem nejméně jeden milion občanů Unie pocházejících z podstatného počtu členských států, může být z jejich iniciativy Evropská komise vyzvána, aby v rámci svých pravomocí předložila vhodný návrh k otázkám, k nimž je podle mínění těchto občanů nezbytné přijetí právního aktu Unie.

Všechny orgány Unie jsou povinny dát občanům a reprezentativním občanským sdružením možnost projevovat a veřejně si vyměňovat své názory na všechny oblasti činnosti Unie. Pro zajištění soudržnosti a transparentnosti činností Unie je zvláště Evropská komise povinna konzultovat klíčové otázky veřejné politiky s občanskou společností.

Text: prof. JUDr. Richard Pomahač, Právnická fakulta Univerzity Karlovy
 

vytisknout  e-mailem