Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zákony, směrnice

Pod č. 20/2008 Sb. je publikován nález Ústavního soudu, kterým byl zamítnut návrh na zrušení obecně závazné vyhlášky města Jirkova č. 4/2005 k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na veřejných prostranstvích (ochrana veřejné zeleně). V uvedeném nálezu učinil Ústavní soud přelomové rozhodnutí, spočívající v opuštění dosavadního restriktivního výkladu, že pro uložení povinnosti v obecně závazné vyhlášce musí být obec výslovně zmocněna nejen obecně v Ústavě ČR, ale ještě zvláštním zákonem. Z nového nálezu však vyplývá, že již obce žádné další zákonné zmocnění nepotřebují (s výhradou ukládání daní a poplatků vzhledem k čl. 11 odst. 5 Listiny). Dosavadní přístup Ústavního soudu byl takový, že pokud nějaká oblast byla upravena zákonem, soud judikoval, že obecní normotvorba zde nemá místo. Po změně svého názoru soud uvádí, že je pouze zapotřebí sledovat předmět a cíl právní úpravy a pokud jsou tyto cíle u zákona a vyhlášky odlišné, není důvod proč by obec nemohla formou vyhlášky určitou regulaci provést. Problematika se týká především vyhlášek vydávaných obcemi dle § 10 zákona o obcích (v daném případě návrh na zrušení vyhlášky konstatoval v souladu s dosavadní praxí soudu konkurenci vyhlášky a zákona o rostlinolékařské péči).

V položce č. 21/2008 Sb. je uvedeno sdělení Ministerstva vnitra o vyhlášení nových voleb do zastupitelstva obce Terezín, okres Hodonín. Volby se budou konat dne 28. června 2008.

V položce č. 22/2008 Sb. je uvedeno sdělení Ministerstva vnitra o vyhlášení nových voleb do zastupitelstva obce Urbanice, okres Pardubice. Volby se budou konat dne 28. června 2008.

Vyhláška o technických podmínkách požární ochrany staveb má č. 23/2008 Sb. Podmínky se týkají navrhování, provádění a užívání stavby. Obsáhlý předpis, vyplňující celou částku 10 Sbírky zákonů, má 8 příloh a nabývá účinnosti dnem 1. července 2008 (upozorňujeme na přechodná ustanovení v § 32, upravující postup v případě staveb se započatým užíváním, prohlášených za stavbu a za stanovených podmínek prováděných – přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.

Pod č. 25/2008 Sb. je veden zákon o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů. Zákon kromě jiného reaguje na přímo použitelný předpis ES, zavádí integrovaný systém a stanoví i sankce spáchání některých správních deliktů (viz § 5). Působnost ve věcech stanovených zákonem vykonává Ministerstvo životního prostředí a Inspekce životního prostředí. Změnová část se týká například vodního zákona, zákona o ochraně ovzduší, zákona o odpadech, zákona o obalech atd. Zákon nabývá účinnosti dnem 12. února 2008.

Zákonem č. 26/2008 Sb. se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Změny se zákona dotýkají průřezově (od § 2 do § 80), významná jsou obsáhlá přechodná ustanovení v čl. II. Účinnost zákona nastává dnem 1. března 2008.

Zákonem č. 34/2008 Sb. se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Změny se týkají zejména povinností při přepravě odpadů, oznamování přeshraniční přepravy odpadů, udělování souhlasů, zákazů, řešení námitek v souvislosti s tímto typem přepravy, finančních záruk a pojištění a podobně. Současně se upravuje příloha č. 8 k zákonu. Účinnost zákona je stanovena diferencovaně, větší část zákona nabývá účinnosti již dnem vyhlášení, tj. 12. února 2008.

Text: -mb-

vytisknout  e-mailem