Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna – změna v dani z nemovitostí pomůže obecním rozpočtům

Sazba daně z nemovitosti za parkoviště, výstavní plochy nebo třeba plochy pro překládání zboží by mohla v budoucnu klesnout na polovinu. Umožnit to má vládní novela zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí. Hlavním záměrem a rovněž předností navrhované novely je zjednodušení a zefektivnění průběhu daňového řízení, a snaha o optimálně vyvážené zdanění všech kategorií staveb užívaných pro podnikatelskou činnost při současném zabránění závažnějšímu snižování příjmů z daně z nemovitostí do rozpočtu obcí a výrazném posílení právní jistoty všech dotčených subjektů. Jedná se o stavby, na které byl vydán kolaudační souhlas nebo kolaudační rozhodnutí, nebo jsou způsobilé k užívání na základě oznámení stavby stavebnímu úřadu, ale také stavby dokončené podle dříve vydaných stavebních předpisů.
 
Rovněž stavby užívané a příslušnému povolení stavebního úřadu podléhající, jsou předmětem daně ze staveb. Výjimkou jsou druhy staveb uvedené v § 7 odst. 2 a blíže specifikované v odst. 3 zákona o dani z nemovitostí, které nejsou předmětem daně ze staveb a tudíž se nezdaňují. Zpravidla se jedná o stavby zásadního veřejnoprávního významu, jako jsou např. stavby přehrad, stavby na ochranu před povodněmi nebo stavby sloužící veřejné dopravě. Novela má především vyjasnit, jak se zdaňují tzv. plošné stavby, pozemky zpevněné stavbou bez svislé nosné konstrukce. Dosud se zdaňovala daní ze staveb, nyní by měla být zdaňována jako pozemek. Jde o plochy, které slouží k podnikání.
 
Zákon by měl nově uvádět, že zpevněné pozemky už nebudou předmětem daně ze staveb, ale budou podléhat sazbě daně z pozemků. Ta bude představovat podle druhu podnikání buď jednu korunu nebo pět korun za metr čtvereční zpevněné plochy pozemku, což je polovina dosavadní sazby. A protože se na ně nebude vztahovat daň z budov, nebudou na ně obce moci použít ani zvýšení daně koeficientem 1,5. Dotčeným poplatníkům daně z nemovitosti tak klesne jejich daňová zátěž, uvádí vláda. Protože se mění pouze zařazení těchto ploch do jiné sazby, ale nemění se jejich rozsah, nebudou muset poplatníci zjišťovat jejich novou výměru. Budou však muset podat daňové přiznání, ve kterém tyto plochy zařadí do daně z pozemků. Nový režim zdanění se týká pouze těch pozemků v katastru, které jsou vedeny jako ostatní plocha, zastavěná plocha a nádvoří. Netýká se pozemků zemědělské půdy, půdy hospodářských lesů i rybníků.
 
Vládní návrh novely, kterou už dostali na stůl poslanci, reaguje zejména na rozhodovací praxi soudů a jeho záměrem je především vyjasnění a dosažení jednoznačnosti právní úpravy, odstranění výkladových nejasností, zjednodušení správy daně a snížení administrativní náročnosti zpracování těchto specifických případů zdanění. S ohledem na dosavadní poznatky a zkušenosti správců daně a chování poplatníků daně z nemovitostí je nezbytné navrhnout efektivní řešení současného neuspokojivého stavu, který komplikuje výkon správy daně při zdaňování plošných staveb a v určité míře negativně ovlivňuje vývoj daňových příjmů do rozpočtů obcí.

text -zam-

vytisknout  e-mailem