Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - výsledky únorové schůze

V pátek 5. února Sněmovna schválila novelu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání. Ta by měla mimo jiné do českých televizí zavést takzvaný product placement, tedy reklamu přímo v ději filmu či seriálu. Novela by měla umožnit, aby se v televizních filmech a seriálech objevovaly výrobky konkrétních značek jako reklama. Výjimku v propagaci budou mít tabákové výrobky a léky na předpis. Reklama také nesmí být v pořadech pro děti. Díky novele by se také měly podnikatelům snížit poplatky za Českou televizi a rozhlas. Podnikatelé by už nově nemuseli platit zvlášť za každý mobilní telefon, který příjem vysílání umožňuje, ale platili by za všechny pouze jeden poplatek.
    
Poslanci zároveň odmítli senátní návrh na snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr. Sazba daně tak zůstane na vyšší úrovni, kde je od 1. ledna letošního roku. Zejména malé pivovary tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační. Senátní verzi však podpořilo jen osm poslanců. Proti se až na výjimky postavili i občanští demokraté, jejichž senátoři snižování daně prosazovali. ODS se rozhodla nepodporovat žádný zákon, který by zvyšoval schodek státního rozpočtu. Kritici senátní verze hovořili o zhruba miliardovém výpadku daňových příjmů rozpočtu. Sněmovna rovněž prosadila Senátem odmítnuté doplnění vládní novely o pasáž, podle níž podnikatelé, kteří plní některé zkapalněné ropné plyny do tlakových nádob o hmotnosti náplně do 40 kilogramů včetně, budou muset používat investičně náročné měřicí systémy.
    
Přijetí novely, která měla učitelům umožnit mimo jiné přípravu na výuku mimo školu, se zatím odkládá. Ministryně školství Miroslava Kopicová se dohodla se zástupci sněmovních frakcí na tom, že poslanci budou moci v opakovaném druhém čtení navrhnout úpravy novely, mají k ní totiž výhrady. Přijetí novely ve znění původního vládního návrhu mělo učitelům umožnit domluvit se s ředitelem školy na tom, že část pracovní doby, po kterou neučí, by nemuseli být ve škole. Opravovat písemné práce žáků nebo se připravovat na hodinu by tak mohli doma. V některých školách je taková praxe již v současnosti, novela tento postup umožní oficiálně. Novela by měla změnit i proplácení přesčasových hodin učitelů. Zaplacené by je dostali pouze v případě, že by v daném týdnu odpracovali celou pracovní dobu. Další novinkou, kterou novela přináší, je větší prostupnost mezi kvalifikacemi učitelů. Například pedagog s aprobací na výuku na druhém stupni základních škol by mohl učit i na střední škole. Novela má mimo jiné uznat vzdělání učitele, které by získal v rámci programu celoživotního vzdělávání, a nově definuje požadavky na asistenta pedagoga.
   
Poslanci na své únorové schůzi navrhli zařadit do novely zákona o ozbrojených silách ustanovení, podle kterého by vojáci propuštění z armády pro extremismus výslovně neměli nárok na výsluhy. Chtějí také například sloučit vojenské velitelství pro Prahu a střední Čechy a upravit označení vojenských letounů. Cílem předlohy je vznik právního podkladu pro transformaci a koncepci budování profesionální armády. Předloha například určuje, za jakých okolností mohou organizace zřízené ministerstvem obrany používat vojenský materiál. Novela například armádě umožňuje poskytovat vojenský výcvik i jiným osobám než vojákům nebo občanským zaměstnancům, pokud plní úkoly ve spolupráci s armádou.
  
text -žam-

vytisknout  e-mailem