Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna – vydávání elektronických občanských průkazů se patrně odloží

Dokument, který určí koncepci armády v příštích deseti až 15 letech - Bílá kniha o obraně, bude vypracován do konce března a poté předložen vládě. Jak zástupci ministerstva obrany informovali poslance sněmovního výboru pro obranu, Bílá kniha bude obecným dokumentem, který nastíní základní principy koncepce a fungování obrany státu a rozvíjet ji budou další materiály, které budou po schválení Bílé knihy zpracovány. Tým pracující na koncepci armády spolupracuje s odborníky z ministerstva zahraničí, kteří mají na starost přípravu aktualizované bezpečnostní strategie ČR.
 
Vydávání elektronických občanských průkazů se patrně odloží, a to i přesto, že podle nynějšího znění zákona by měly existovat již od příštího roku. Vzhledem k tomu, že vydávání elektronických průkazů přijde podle odhadů na stamiliony korun, hrozí za současného stavu státní pokladny, že pokud peníze nebudou, účinnost zákona bude opět odložena. Původně měly úřady vydávat elektronické průkazy už od letošního července. Termín však posunul kvůli zpoždění, s nímž mají začít fungovat čtyři základní informační registry veřejné správy. Zavádění elektronických občanských průkazů má stát příští rok cca 359 milionů korun, o rok později 292 milionů a v roce 2014 pak 322 milionů korun. Peníze by měly jít z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Někteří poslanci výboru poukazovali na to, že ministerstvo chystá na rok 2012 pilotní projekt elektronických voleb a peníze by bylo lepší přesunout právě na průkazy, k jejichž zavedení nás zavazují mezinárodní smlouvy. Podle ministra Radka Johna by však peníze na elektronické volby na zavedení průkazů nestačily. Cena jednoho pilotního volebního projektu v jednom senátním obvodu bude 20 až 30 milionů korun. Podle současného znění zákona by lidé mohli požádat o standardní průkaz se strojově čitelnými údaji nejpozději letošního 14. prosince. Elektronické občanské průkazy mají být oproti dosavadním doplněny o čipovou kartu, na které budou skryty údaje usnadňující jednání s úřady.
 
Většina z 22 obcí, které leží na území Národního parku Šumava, souhlasí předběžně s návrhem nového návštěvnického řádu. Řád, který musí podpořit všechny obce ležící v parku, by měl začít platit od 1. května. Od minulého dokumentu se příliš neliší, nejzásadnější změnou je snížení počtu lodí splouvajících Vltavu, řekl 1. března novinářům na setkání s poslanci, starosty, zástupci krajů a s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou ředitel parku Jan Stráský. Podle připraveného konečného návrhu řádu by se mělo letos omezit splouvání Vltavy v úseku mezi Soumarským mostem a Pěknou při stavu vody mezi 51 a 61 centimetry o 40 procent. Obce však zároveň doufají, že nový ředitel parku pomůže ještě zlepšit z jejich pohledu nepříznivý předpoklad splouvání v dalším roce. Stráský doufá, že během roku se mu podaří splnit očekávání obcí a najít řešení a pravidla a obhájit je před ochránci přírody. Kromě splouvání Vltavy s novým řádem přibudou dvě až tři cyklostezky, naopak dvě dosud časově omezené trasy ubudou.
 
Sněmovní zemědělský výbor zatím přerušil projednávání novely devizového zákona, která má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu včetně lesů. Poslanci chtějí nejprve v příslušném podvýboru projednat podmínky prodeje půdy nejen v tuzemsku, ale i ostatních evropských zemích. Zákaz prodeje půdy si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie, výjimka skončí letos v květnu. K novele by se měli poslanci vrátit začátkem dubna. Zemědělský výbor také podpořil senátní návrh týkající se restitučních sporů. Senátní předloha zavádí lhůtu, v níž mají lidé žádat soud o vyjasnění vlastnictví k pozemkům v restitučních sporech. Jde o případy, kdy pozemkový úřad neuznal jejich vlastnický nárok k půdě. Změny tohoto verdiktu by se měli domáhat u soudu nejpozději do konce roku 2012.
 
-žam-

vytisknout  e-mailem