Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - varovné signály z ovzduší Moravy a Slezska

Poslanecká sněmovna 28. ledna vyzvala ministra životního prostředí Jana Dusíka, aby ve spolupráci s Moravskoslezským krajem začal urychleně řešit nepříznivou smogovou situaci. Poslanci současně požádali vládu, aby je na příští schůzi informovala o způsobech řešení nepříznivého stavu životního prostředí na severu Moravy. Moravskoslezský kraj už několik dní sužují špatné rozptylové podmínky a hodnoty polétavého prachu v ovzduší jsou mnohonásobně vyšší než povolený limit. Premiér Jan Fischer poslancům přislíbil, že vláda se bude situací zabývat. Zváží například výjezdní zasedání v Moravskoslezském kraji. Současně však upozornil, že řada věcí je podmíněna dlouhodobými okolnostmi, a nelze je tedy vyřešit během několika dnů a měsíců. Uvedl také, že jednou z možností je i jednání s polskou stranou ohledně věcí, které se týkají příhraničí. Jde podle něj nejen o Moravskoslezský, ale i Liberecký kraj, kterého by se dotklo rozšíření polské elektrárny v Turówě.
   
Sněmovna se situací kolem znečištěného ovzduší v Moravskoslezském kraji zabývala na popud nezařazené poslankyně Věry Jakubkové, která tento kraj v zákonodárném sboru zastupuje. Poukazovala na kritickou situaci, kdy obsah některých látek v ovzduší mnohonásobně překračuje příslušné limity. Poslanci proto v souvislosti s tímto bodem přijali tři usnesení, která vesměs podpořili napříč stranami. Kromě výzvě vůči ministru životního prostředí a vládě požádali také ministra dopravy, aby vypracoval návrh postupu, jak účinně regulovat dopravu ve smogem postižených regionech pro případ smogové situace.
   
Dalším zdrojem znečištění, na kterém se poslanci s ministrem Dusíkem shodli, jsou lokální topeniště v domech, kde lidé často topí nebezpečnými látkami. Invalidní lidé by v budoucnu měli mít nárok na pobírání životního minima i v případě, že neodpracují povinné, zákonem předepsané hodiny. Měla by to umožnit novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou předložili poslanci napříč politickým spektrem. Podle současné legislativy mají na životní minimum nárok pouze lidé, kteří po půl roce bez zaměstnání odpracují alespoň 20 hodin měsíčně. V případě, že tuto podmínku nesplní, dostávají od státu pouze dávku existenčního minima, která je nižší než životní minimum. Opatření se nyní týká i invalidních lidí. To by měla novela změnit.
   
text -žam-

vytisknout  e-mailem