Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - úpravy v rozpočtových pravidlech územních rozpočtů

Pravidla fungování příspěvkových organizací, jejichž zřizovateli jsou obce, jejich svazky nebo kraje, se s účinností od dubna změní. Počítá s tím vládní novela o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, kterou Sněmovna projednala ve druhém čtení a zřejmě bude do konce roku definitivně schválena. Poslanci chtějí do novely zapracovat jen dílčí úpravy, jejichž smyslem je nekomplikovat činnost krajů a obcí zbytečnými byrokratickými překážkami. Týkat se to má například majetku škol, nemocnic, domovů pro seniory či divadel, které jej budou moci vlastnit jen v několika přesně vyjmenovaných případech. Nyní hospodaří tyto organizace s majetkem, který jí svěří zřizovatel. Tomu má nově tento majetek patřit. Pokud novela bude schválena, organizace by už nemusely převádět svůj majetek zpátky na zřizovatele. Výjimkou by byl jen takový majetek, který získaly bezúplatně. Ten by musely přednostně a také zdarma nabídnout svému zřizovateli. Navrhovaná novela také stanoví, v jakých případech je zapotřebí souhlas zřizovatele k tomu, aby organizace získala nějaký majetek. Kraj, obec nebo svazek obcí také mohou rozhodnout, jaký majetek převedou zdarma na své organizace. Novela by podle ministerstva financí měla rovněž zjednodušit pořizování drobných věcí potřebných pro provoz. Nově by mělo také platit, že pokud
někdo odkáže nebo daruje svůj majetek příspěvkové organizaci, bude muset zřizovatel souhlasit s tím, aby dědictví nebo dar přijala.
    
Poslanecká sněmovna v druhém čtení posoudila vládní novelu, která ruší patnáctileté osvobození novostaveb od daně z nemovitosti. Stejně tak by daň z nemovitosti měli platit i majitelé domů, kteří své stavby nechali zateplit. Podle ministerstva financí šlo o nesystémové opatření. "Tento nástroj podpory bytové politiky se přežil a hlavním motivem novely, kromě dalších technických podrobností, je tento diskriminující nástroj odstranit," řekl poslancům ministr financí Miroslav Kalousek. Novostavby jsou podle platného zákona osvobozeny od daně na 15 let od kolaudace. Pětileté osvobození platí pro ty stavby, které jejich majitelé zateplili. V prvním případě budou moci poplatníci využít osvobození od daně naposledy v roce 2009, v druhém případě jim skončí v roce 2012. Výnos z této daně je příjmem obcí, ty by tak od roku 2010 mohly dostávat celkem o 60 milionů korun víc. Pozměňovací návrh, který přijal sněmovní rozpočtový výbor, počítá rovněž s tím, že by obce nemohly pomocí koeficientů navyšovat daň z nemovitostí u vybraných zemědělských pozemků. Mělo by jít hlavně o ornou půdu, zahrady, vinice nebo ovocné sady.
   
Členové občanského sdružení BYTYOKD.CZ předávají předsedovi Sněmovny petici Členové občanského sdružení BYTYOKD.CZ předávají petici předsedovi Sněmovny
Členové občanského sdružení BYTYOKD.CZ zastupující nájemníky bytů realitní skupiny RPG Real Estate předali ve středu 3. prosince předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi petici proti postupu firmy, která lidem na severu Moravy nechce prodat svých téměř 45.000 bytů. Přes 13.000 nájemníků žádá Sněmovnu, aby prošetřila privatizaci bývalých bytů OKD, které v roce 2004 stát prodal společnosti Karbon Invest. Peticí, kterou během září a října podepisovali lidé v Opavě, Karviné, Havířově i Ostravě, kde letošní rozhodnutí RPG RE neprodávat své byty vyvolalo demonstraci asi 1500 lidí, se bude zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny.
  
Text –žam-

vytisknout  e-mailem