Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - souhlas s rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na samosprávy obcí a krajů

Nejvyšší kontrolní úřad by měl získat více pravomocí ke kontrolám hospodaření obcí a krajů. Poslanci v prvním čtení podpořili a propustili do dalšího projednávání návrh novely ústavy, který dává úřadu nové pravomoci a upravuje jeho postavení. Novela zpřesňuje, co může úřad nově kontrolovat. Podle dosavadního znění ústavy mohl prověřovat hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Nově bude moci kontrolovat i příjmy a výdaje podle státního rozpočtu a návrh státního závěrečného účtu. Bude moci také kontrolovat zákonnost hospodaření s majetkem územních samosprávných celků a příjmů a výdajů podle jejich rozpočtů. S návrhem přišli poslanci ČSSD a ODS, podle nichž je rozšíření pravomocí NKÚ na obce a kraje důležitým protikorupčním signálem. ODS v rámci protikorupčních opatření podporuje také vytvoření generální inspekce bezpečnostních sborů nebo zavedení trestní odpovědnosti právnických osob a odpovědnosti za škodu při správě veřejného majetku. 
  
Elektronické občanské průkazy začnou české úřady vydávat zřejmě až od ledna 2012, nikoliv už od letošního července, jak se původně počítalo. Odklad o půldruhého roku dnes Sněmovna schválila ve zrychleném režimu na návrh skupiny poslanců ODS, ČSSD a KSČM. Odložení souvisí s ročním zpožděním, se kterým by měly začít plně fungovat čtyři základní informační registry veřejné správy. S odkladem souhlasila také vláda, podle ministra vnitra Martina Peciny je to zcela na místě, protože bez fungování systému základních registrů ztrácejí elektronicky čitelné občanské průkazy svou stěžejní přednost – možnost komunikace s informačními systémy veřejné správy. Elektronické identifikační karty už v rámci EU existují například v Belgii, Estonsku a ve Švédsku, od letošního listopadu by měly být v Německu. Předkladatelé novely chtějí odkladem předejít riziku, že základní registry nebudou ještě naplněny příslušnými údaji. Registr obyvatel, firem a úřadů nebo nemovitostí má být spuštěn teprve v testovacím provozu od letošního července, tedy k datu, kdy se mělo začít s vydáváním elektronických občanských průkazů. Norma současně prodlužuje lhůty, v nichž budou moci lidé požádat ještě o současný občanský průkaz. O standardní průkaz se strojově čitelnými údaji by mohli požádat nejpozději 14. prosince příštího roku. Podle dosud platného zákona to mělo být možné jen do letošního 14. června. Novela má také v návaznosti na evropské předpisy svěřit ministerstvu vnitra správu důvěryhodných certifikačních služeb v souvislosti s vydáváním elektronických podpisů.
  
Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček předložil návrh změn v odměňování zákonodárců. Počítá například s krácením odměn poslanců i senátorů v případě neomluvených absencí nebo se zdaňováním náhrad. Pokud by se senátor nebo poslanec bez řádné omluvy nezúčastnil tří jednacích dnů sněmovny, Senátu nebo výboru, ztratil by nárok na třetinu svého platu. O důvodech ztráty nároku na plat by měl rozhodnout mandátový a imunitní výbor komory Parlamentu.
  
text -žam-

vytisknout  e-mailem