Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - schváleno šrotovné a další protikrizová opatření

Sněmovního jednání se zúčastnili noví členové vládního kabinetu     Sněmovního jednání se zúčastnili noví členové vlády

Poslanecká sněmovna rozhodla o výrazném omezení a zároveň i o úplném zrušení zdravotnických poplatků. První norma, navržená ČSSD, ruší poplatky pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Poslanci však zároveň schválili i návrh KSČM na úplné zrušení regulačních poplatků. Očekává se, že Senát žádnou z těchto norem nepodpoří. „Podle skladby Senátu počítám s tím, že jedna či druhá bude vrácena nebo budou vráceny obě sem do Poslanecké sněmovny. Nicméně předpokládám, že aspoň ta měkčí varianta bude mít 101 hlasů," řekl novinářům po hlasování hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Většina 101 hlasu je nutná pro přehlasování Senátu.

Zaměstnavatelé se zřejmě dočkají dočasných slev na sociálním pojištění. Poslanci schválili příslušnou vládní protikrizovou novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení. Opatření by mělo podle novely platit do konce roku 2010, po roce by se měla vyhodnotit jeho účinnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně chtělo platnost o rok delší, ale ustoupilo sociálním demokratům, aby získalo jejich podporu. Součástí návrhu slev na sociálním pojištění je i dílčí opatření, které by mělo přispět k finanční stabilitě podniků a udržení zaměstnanosti. Jedná se o doplnění situací, kdy se neplatí penále, o situace, kdy byl soudem schválen reorganizační plán. Podle odhadů by mohl tento zákon pomoct zachránit 50 000 až 70 000 pracovních míst.

Skláři ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) zřejmě budou moci zpětně dostat část svých měsíčních platů. Umožnit to má schválená novela insolvenčního zákona. Novelu navrhla bývalá koaliční vláda, podle ní má uchránit pracovní místa podniků v potížích, nelikvidovat tyto firmy a lépe ochránit zaměstnance před insolvencí zaměstnavatele. Novela má také zlepšit možnosti oddlužení, čili splácení dluhu ve splátkách, které se bude vztahovat i na občany. Soud by mohl například v případě nepředvídatelných těžkostí dlužníka upravit režim splátek.

Sněmovna také přijala sociálnědemokratický návrh protikrizových opatření, který kromě jiného počítá se zavedením šrotovného, zrychlením odpisů nebo prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Návrh je výsledkem kompromisní dohody s ODS. Podle pozměňovacího návrhu exministra životního prostředí Martina Bursíka se bude šrotovné ve výši 30 000 korun vyplácet při nákupu vozidla s benzinovým nebo naftovým motorem s cenou do 500 000 korun. Výměnou za to majitel musí nechat zlikvidovat automobil starší deseti let. Zvýhodněni budou lidé, kteří si budou chtít pořídit vůz s alternativním pohonem, například elektromobil, automobil s hybridním motorem nebo s pohonem na stlačený plyn. V takovém případě bude šrotovné činit 60 000 korun a limit na cenu kupovaného vozu bude 700 000 korun. O peníze se bude žádat u Státního fondu životního prostředí. Žádat o příspěvek budou moci jen jednotlivci, nikoli firmy a podnikatelé, a to pouze ti, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty. Schválený návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability také prodlužuje o jeden měsíc dobu podpory v nezaměstnanosti a tuto podporu zvyšuje. O 50 korun měsíčně se zvyšují přídavky na děti ve všech věkových kategoriích, zvyšuje se i daňová sleva na dítě. V závěrečném čtení poslanci vyslovili souhlas také s vládní protikrizovou novelu daní z příjmů. Ta přináší kromě jiného zrychlení odpisů firemního majetku. Například automobily si firmy budou moci odepisovat místo současných pěti let pouze dva roky.

Text: -žam-
Foto: aš


Odbor územní veřejné správy, redakce čtrnáctideníku Veřejná správa, 19.5.2009

vytisknout  e-mailem