Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - rozpočet platí, lisabonská smlouva odložena

Poslanecká sněmovna přerušila projednávání lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii do 3. února příštího roku. Poslanci tak potvrdili dohodu mezi vedeními stran vládní koalice. "Ratifikační proces pokračuje. Dostal se do fáze, kdy chceme pracovat na novele jednacího řádu," vysvětlil novinářům vicepremiér pro evropskou problematiku Alexandr Vondra. Novela jednacího řádu i vytvoření případných vázaných mandátů souvisí se snahou ošetřit problematiku případného předávání dalších pravomocí ze státní úrovně na rovinu EU a způsobu, jakým exekutiva v takovém případě získá souhlas zákonodárců.
  
Naopak i přes odpor opozice schválila Sněmovna ve středu 10. prosince státní rozpočet na rok 2009. Stát by tak měl hospodařit se schodkem 38,1 miliardy korun. Rozpočet podpořilo 101 poslanců. Opozice rozpočtu celou dobu vytýká, že je postaven na nereálných číslech a počítá s růstem o 4,8 procenta. Vlivem současné ekonomické krize však podle některých ekonomů růst ekonomiky zpomalí, což se promítne do příjmů rozpočtu. Některé odhady počítají i s růstem pod dvěma procenty hrubého domácího produktu. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že vláda je připravena na různé scénáře, i na takové, o kterých doufá, že nenastanou. Opakovaně zdůraznil, že ještě nikdy nebylo tak obtížné předpovídat vývoj ekonomiky. "Hospodářská krize je rychlejší než legislativní proces," prohlásil. Ujistil, že vláda bude na vývoj ekonomiky reagovat. Souhlasil proto s návrhem stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky, který chce, aby vláda do konce ledna informovala sněmovnu o dopadech krize na příjmy, výdaje i deficit rozpočtu. Chce vidět varianty pro případ růstu ekonomiky o tři, dvě a jedno procento. Sněmovna s tímto požadavkem posléze souhlasila.
Poslanci také schválili návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu a odsouhlasili také dotační programy, které vyplácí stát podle zákona o zemědělství. Fond má mít v příštím roce k dispozici 30,4 miliardy korun, což je o devět miliard méně než letos. Většina peněz půjde na zabezpečení společné zemědělské politiky. Na dotační programy v příštím roce půjde celkem 1,1 miliardy korun.
  
Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. Na opakovaný pokus poslanci přijali návrh ministra Kalouska, který upravuje zdanění zahraničních penzijních fondů. Ministr upozorňoval, že Evropská komise již kvůli tomu zahájila s ČR řízení, protože je přesvědčena, že zvýhodňuje v tomto směru domácí fondy proti zahraničním. Sněmovna přijala i návrh svého předsedy Miloslava Vlčka na úpravu podmínek daňového osvobození při prodeji podílu ve firmě ze strany zahraniční firmy. Podle Vlčka má zabránit odchodu firem do daňových rájů. Tato novela zákona o daních z příjmů má platit ode dne vyhlášení.
  
Souhlasu se dočkaly také rozpočty Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu rozvoje bydlení. Hlavní prioritou SFRB je program Panel, který slouží k zateplování a opravám panelových domů. Další prioritou fondu je výstavba bytů pro mladé rodiny. Vedle oprav panelových domů poskytuje fond podporu výstavbě nájemního bydlení. Obcím i soukromým investorům nabízí ručení za splácení úvěrů, které si na výstavbu nájemních bytů vezmou. Pravidla fungování příspěvkových organizací, jejichž zřizovateli jsou obce nebo kraje, se změní od začátku dubna. Týkat se to má například majetku škol, nemocnic, domovů pro seniory či divadel, které jej budou moci vlastnit jen v několika přesně vyjmenovaných případech. Počítá s tím schválená vládní novela o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Poslanci se souhlasem ministra financí Miroslava Kalouska ve vládní předloze provedli jen dílčí úpravy, jejichž smyslem je nekomplikovat činnost krajů a obcí zbytečnými byrokratickými překážkami.
 
Text –žam-

vytisknout  e-mailem