Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - příprava rozpočtu a zákon o sociálních službách

Do rozpočtového výboru dorazilo asi 1100 žádostí o dotace ze státního rozpočtu na příští rok. Proti loňsku počet žádostí o zhruba čtyři stovky poklesl. Výbor dosud žádosti zpracovával, poslanci se jimi budou zabývat při konečném prosincovém hlasování o rozpočtu. Loni členové výboru vybrali z asi 1500 žádostí jen 400 v objemu dvou miliard korun, které doporučili ke schválení. Ještě v roce 2006 poslali na různé investice v regionech kolem šesti miliard. Letos by měli mít k dispozici jen 1,8 miliardy korun. Rozpočet počítá s příjmy 1,114 bilionu korun, výdaji 1,152 bilionu korun a schodkem 38,1 miliardy korun. Ministerstvo financí však očekává, že vzhledem ke krizi na finančních trzích česká ekonomika v příštím roce zpomalí růst, což se promítne do nižších příjmů rozpočtu. Ministr Miroslav Kalousek proto počítá s tím, že by ministerstva dostávala peníze na výdaje jen v případě, pokud by se příjmy rozpočtu vyvíjely příznivě. Propad příjmů odhaduje na deset až 12 miliard korun.
 
Poslanci se v příštích dnech budou rovněž zabývat vládním návrhem zcela nového zákona o sociálních službách.  Na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2008 bylo v kapitole 313 - MPSV určeno celkem 6 818 440 tis. Kč. Nový zákon má zajistit komplex opatření pro správné využití příspěvku na péči, a to jak na straně oprávněných osob, tak na straně prostředí, které o ně pečuje. Navrhovaná opatření neomezují rozhodovací kompetence oprávněných osob o způsobu využití příspěvku, ale zaměřují se především na případy nesprávného použití příspěvku s tím, že správní orgány mohou využít řadu nových metod už v době jeho vyplácení (poradenství formou sociální práce, zprostředkování sociální služby, kontrolní činnost, určení zvláštního příjemce a podobně). Současně se navrhuje, aby příspěvek na péči ve stupni I., který je poskytován osobám s malou mírou závislosti na pomoci jiných osob, byl snížen osobám starším 18 let na takovou hodnotu, která odpovídá obvyklým nákladům péče v těchto případech. Na druhou stranu bude zvýšen příspěvek na péči pro osoby, které jsou zcela závislé na pomoci jiné osoby (IV. stupeň), kde je dosud z hlediska náročnosti zajištění péče nízká. Dalším cílem nového zákona je hospodárné využití prostředků veřejných rozpočtů, které jsou poskytovány (obvykle jako dotace) poskytovatelům sociálních služeb k pokrytí neinvestičních nákladů. O státní dotaci žádá každoročně cca 4 500 služeb. Decentralizace rozhodovacích procesů má přinést zvýšení transparentnosti dotací, ovšem s tím, že tyto procesy budou i nadále státem regulovány, a to především formou struktury rozhodnutí o poskytnutí dotace krajům a samozřejmě také systémem finanční kontroly.
 
Delegace Poslanecké sněmovny vedená předsedou Miloslavem Vlčkem navštívila v týdnu od 17. listopadu Rusko. Poslanci jednali v Moskvě a Jekatěrinburgu o dalších možnostech vzájemné spolupráce. Spolu s Vlčkem byli v delegaci místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal a poslanci Petr Krill, Josef Smýkal a Pavel Kováčik. Společně s delegací cestovala také skupina českých podnikatelů. „Na všech jednáních, které jsme s ruskými partnery vedli, z naší strany zaznělo, že Ruskou federaci považujeme za významného partnera České republiky a EU“, řekl Vlček. „Zdůraznili jsme přitom, že nemusíme vždy a ve všem vzájemně souhlasit. Je však potřeba komunikovat, pochopit se, hledat společně východiska, i když věci nebudeme vidět stejně. Základem této komunikace je pak dialog dvou suverénních států.“ Ruští partneři pak projevili zájem, aby politická spolupráce obou zemí následovala tu ekonomickou, která se zejména v posledních letech vyznačuje velkou dynamikou.
 
Text –žam-

vytisknout  e-mailem