Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - poslanci pro dluhopisy a změny v DPH ještě do voleb

Rozpočtový výbor na svém výjezdním zasedání v Brně doporučil Sněmovně ke schválení návrh ministerstva financí na vydání státních dluhopisů na úhradu povodňových škod až za sedm miliard korun. Dluhopisy odkoupí na základě dohody Evropská investiční banka. Maximální doba splatnosti dluhopisů by měla být 35 let. Lze očekávat, že dvě až tři miliardy z výnosů dluhopisů se utratí ještě v letošním roce, protože podle ministra financí Eduarda Janoty tyto peníze nemá nyní ani stát, ani obce, ani kraje a jsou potřeba hned, aby se nejpalčivější škody na infrastruktuře mohly řešit ještě v letošním roce. Celkové škody z letošních povodní se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.
 
Poslanci z rozpočtového výboru zároveň doporučili Sněmovně schválit vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která by mohla pro konečné zákazníky zlevnit některé služby. Týká se to například oprav jízdních kol, obuvi a oděvů či stravování. Současně má novela prodloužit výjimku pro opravy bytů, které letos končí platnost. Vládní novela zákona o DPH má umožnit, aby některé služby, zejména ty s vysokou mírou lidské práce, spadaly do devítiprocentní sazby, zatímco nyní jsou v devatenáctiprocentní. Spolu s nimi tam novela přesouvá například i čištění oken a úklid, domácí pečovatelské služby, holičství i kadeřnictví.
 
Ministr Janota po jednání výboru uvedl, že cílem novely je sladit český zákon se směrnicí Evropské komise přijatou letos v květnu, na které se Česká republika, coby předsednická země, velmi výrazně podílela. Kolem směrnice a zejména stravovacích služeb byl přitom podle něj velký diplomaticko-politický boj, zejména prý Francouzi lpěli na tom, aby byla přijata. A měla by být výhodná i pro české firmy. Ministr financí proto doufá, že Sněmovna i přes současný vývoj kolem ústavní stížnosti na zkrácení volebního období bude akční a novelou se bude zabývat.
 
Nové znění zákona má také změnit podmínky osvobození od daně při dovozu zboží. Nově by se neměla daň vztahovat například na firemní majetek, který firma stěhuje do České republiky z jiné země za podmínky, že s ním bude v tuzemsku dále podnikat. Daň by se neměla vztahovat ani na dovoz léků používaných pro mezinárodní sportovní události.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj chce zároveň snížit daň z přidané hodnoty pro služby cestovního ruchu. Poslance se snažili jeho pracovníci přesvědčit na sněmovním semináři také o nutnosti dalších úprav zákonů, které mají pomoci oboru postiženému krizí. Změny by mohly nastat například také v průvodcovské činnosti – plánuje se její přesun mezi vázané živnosti, vízové politice nebo v odpuštění plateb obytných přívěsů a karavanů nad 3,5 tuny za krátkodobé dálniční známky. Další priority, které ministerstvo pro místní rozvoj hodlá ve Sněmovně prosadit, se týkají například neoprávněného podnikání. Již dříve ministr Rostislav Vondruška podpořil například také návrh na změnu zákona o cestovním ruchu, podle které by měli členové vedení zkrachovalých cestovních kanceláří zákaz pracovat v cestovním ruchu.
 
text -žam-

vytisknout  e-mailem