Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - obce by se měly snáze dostat k vlastnictví půdy na veřejných prostranstvích

Miloslav Vlček a Čestmír Císař Miloslav Vlček a Čestmír Císař

Urychlit proces vypořádávání restitučních nároků za nevydané pozemky, zajistit lepší uplatnění přednosti oprávněných osob disponujících nároky a odstranit problém nemožnosti poskytnout peněžitou náhradu přídělcům podle zákona o půdě v případě, kdy není možno zjistit výši zaplacené přídělové ceny – to jsou cíle předložené poslanecké novely zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku. Další navržené změny zpřesňují podmínky účasti ve veřejných nabídkách, podmínky skládání kauce, náležitosti žádostí o převod, uplatnění podmínky provozování zemědělské výroby při prodeji zemědělcům a uplatnění podmínky bezdlužnosti, a to i u družstev a obchodních společností, jichž jsou tito zemědělci členy nebo společníky.  
 
Návrh novely, pod kterou je podepsaný Ladislav Skopal z ČSSD, předpokládá minimální finanční dopad na státní rozpočet a mírné vylepšení obecních rozpočtů. Podle nového stavebního zákona mají obce předkupní právo na pozemky veřejných prostranství, pokud mají schválenou územně plánovací dokumentaci nebo její změnu po 1. lednu 2007. Pozemky pro veřejná prostranství představují v rámci území celé republiky cca 500 ha státní půdy. O tuto výměru se sice sníží rozsah půdy v zastavěném nebo zastavitelném území obcí pro restituci i pro prodej, jedná se však o pozemky pro zemědělské podnikání nevyužitelné a jejich bezúplatný převod do vlastnictví obce je pro tyto obce přínosem.
 

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček se 5. ledna setkal s někdejší prvním předsedou České národní rady Čestmírem Císařem u příležitosti jeho 90. narozenin.

Návrh také rozšiřuje bezúplatný převod pozemků kromě veřejných výzkumných institucí i na veřejné vysoké školy a též se rozšiřuje i účel využívání těchto pozemků, kromě výzkumu a výchovy i na výuku v oblasti zemědělství. Dále se nově stanoví povinnost těchto institucí nabídnout pozemek, který nevyužijí pro zákonem stanovené účely, zpět státu prostřednictvím Pozemkového fondu. Novela navrhuje umožnit přednostní prodej státní půdy kromě restituentů pouze těm osobám, které zemědělskou výrobu již provozují, za podmínek stanovených zákonem, tj. na osoby zapsané v evidenci zemědělského podnikatele, provozující zemědělskou výrobu nejméně po dobu 36 měsíců a na pozemcích o rozloze alespoň 10 ha v příslušné lokalitě.
 
Přínosem této právní úpravy je předpoklad zrychlení procesu odstátnění zemědělské půdy a v nezanedbatelné míře i snížení administrativních nákladů Pozemkového fondu souvisejících s prodejem zemědělské půdy. Restituční závazky za doposud nevydané pozemky dle evidence Pozemkového fondu činí 695 mil. Kč a závazky na náhradách za znehodnocené stavby, inventář a jiné činí 210 mil. Kč. Pozemkový fond doposud spravuje 770 000 parcel, což je 369 000 ha zemědělské půdy.
 
 
text -žam-
foto archiv Sněmovny

 

vytisknout  e-mailem