Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - noví předsedové sněmovních výborů

V pátek 9. července byli do svých funkcích zvoleni a hlasováním celé Sněmovny potvrzeni noví předsedové sněmovních výborů. Bez vedení je pouze petiční výbor, protože by měl být v budoucnu sloučen s kontrolním. Podle koaliční dohody získala ODS předsedy šesti výborů, ČSSD, TOP 09 i VV mají po třech, komunisté získali jednoho. Předsedou rozpočtového výboru, který je považován za nejvlivnější, byl ve čtvrtek zvolen jeho dosavadní místopředseda Pavel Suchánek (ODS). Jedním z jeho nových místopředsedů je někdejší předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek. Hospodářský výbor povede Milan Urban (ČSSD).
 
Zahraniční výbor bude řídit bývalý první místopředseda ODS David Vodrážka, výbor pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) a mandátový a imunitní výbor Jeroným Tejc (ČSSD). Výbor pro evropské záležitosti povede Jan Bauer (ODS), výbor pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS), ústavně právní výbor Karolína Peake (VV), výbor pro sociální politiku Martin Vacek (VV). Předsedou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj se stal Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové), zemědělského výboru Pavol Lukša (TOP 09 a Starostové)a v čele výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu bude Anna Putnová (TOP 09 a Starostové). Výbor pro životní prostředí bude řídit Milan Šťovíček (VV)a volební výbor Václav Mencl (ODS). Místo ve vedení jednoho z výborů získal i dosluhující pražský primátor Pavel Bém (ODS) - je místopředsedou školského výboru. Na křesle místopředsedy v sociálním výboru usedne bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Kontrolní výbor si za svého šéfa zvolil komunistu Vojtěcha Filipa.
 
Poslanci také souhlasili s ustavením celkem šest stálých sněmovních komisí. Budou dohlížet na činnost Bezpečnostní informační služby, Vojenského zpravodajství i Národního bezpečnostního úřadu. Další komise bude kontrolovat činnost policie i použití odposlechů. Bude nová společná komise pro rodinu a rovné příležitosti a na chod úřadu Poslanecké sněmovny bude opět dohlížet Komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Proti předchozímu období ubylo pět komisí. V minulém funkčním období jich měla 11, navíc dvě dočasné a čtyři vyšetřovací. Na své druhé schůzi v pátek 9. července poslanci volili, ale nezvolili veřejného ochránce práv. Kandidátky druhého kola Anna Šabatová ani Eva Dundáčková nezískaly dostatečný počet hlasů. Pro Šabatovou hlasovalo 84 poslanců, pro Dundáčkovou 59. Volba tím zatím skončila, protože Senát a prezident republiky musí podat nové návrhy na kandidáty. Sněmovna vybírala ze čtyř kandidátů, dva nominoval Senát, dva prezident. Horní parlamentní komora doporučila bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou a předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, prezident bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka. Z těchto čtyř nominovaných poslanci v prvním kole nikoho nezvolili, do druhého postoupily Šabatová s Dundáčkovou.

text -zam-

vytisknout  e-mailem