Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - nové obecní symboly

Starosta Dolní Čermné při převzetí dekretu, povyšující jeho obci na městys.Starosta Dolní Čermné při převzetí dekretu, povyšující jeho obci na městys.

Dolní Čermná na Orlickoústecku už má dekret o povýšení z obce na městys. Zástupcům městysu jej 14. ledna předal předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Představitelé dalších 47 obcí a městysů převzali dekrety o udělení vlajky či znaku. Nové symboly tak mají například Želízy na Mělnicku, Čejkovice na Znojemsku, Slavětín z Havlíčkobrodska či Habartice na Liberecku. První zmínka o Čermné, jediném tentokrát povýšeném městysu,  pochází z počátku 14 století. V roce 1936 byla obec rozdělena na horní a dolní. Nyní bydlí v Dolní Čermné přes 1300 lidí.
 
Usnadnit fungování společenství vlastníků bytů má poslanecká novela o vlastnictví bytů, kterou doporučil Sněmovně schválit její výbor pro veřejnou správu. Novela například snižuje ze čtvrtiny na desetinu počet hlasů nutných pro svolání shromáždění společenství vlastníků, na němž by rozhodovali o například o stavebních úpravách v domě. S přijetím novely souhlasilo také ministerstvo pro místní rozvoj. Předloha by měla řešit také problémy ve velkých domech s množstvím vlastníků a problémy, které se týkají užívání a úprav společných částí domů. Další část novely má právě usnadnit stavební řízení. Nyní když společenství vlastníků žádá o stavební povolení, trvá stavební úřad na tom, aby každý vlastník bytu byl jednotlivým stavebníkem. Nově by stavebníkem mělo být přímo společenství vlastníků.
  
Sněmovní výbor pro vědu a vzdělání na výjezdním zasedání v Kutné Hoře podpořil vznik středočeské vysoké školy. Předkladatelé přišli s návrhem, že by nemuselo nutně jít o univerzitu, ale mohla by vzniknout vysoká škola s bakalářskými obory. Tuto změnu členové výboru uvítali. Doporučili kraji, aby nový koncept neuniverzitní bakalářské školy předložil vládě a aby podal návrh na předběžnou akreditaci studijních oborů. Škola se měla původně jmenovat Královská univerzita Střední Čechy v Kutné Hoře. Název vybrali v anketě středočeští středoškoláci. Předkladatelé ho v nynějším návrhu změnili na Středočeská vysoká škola v Kutné Hoře. Transformovat by měla pět středočeských vyšších odborných škol, k tomu vznikne několik dalších fakult. Měla by mezi nimi být mimo jiné fakulta humanitárních věd a umění v Kutné Hoře, fakulta hotelnictví, cestovního ruchu a gastronomie v Poděbradech, fakulta sociálních studií v Mladé Boleslavi nebo fakulta zdravotnická, medicínských technologií a farmacie v Příbrami. Oficiálním sídlem školy má být jezuitská kolej v Kutné Hoře.
  
Předseda Poslanecké sněmovny ve smyslu ustanovení § 36 odst. 6 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje), ve znění pozdějších předpisů, vyzývá právnické osoby zabývající se výzkumem a vývojem, aby ve lhůtě do 2. února 2010 předložily volební komisi Poslanecké sněmovny návrhy kandidátů na volbu devíti členů Kontrolní rady Grantové agentury ČR. Do stejného data se očekávají od organizací a sdružení představujících kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy, aby předložily návrh kandidátů na čtyři členy Rady Českého rozhlasu a jednoho člena Rady České televize.
  
text -žam-
foto archiv PSP

vytisknout  e-mailem