Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna: Miroslava Němcová v Rakousku

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová v Rakousku. Foto: archiv PSP ČR.Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová v Rakousku. Foto: archiv PSP ČR.
Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová v čele delegace poslanců navštívila ve dnech 13. – 14. září Rakouskou republiku. Oficiální návštěva české parlamentní delegace se uskutečnila na pozvání předsedkyně Národní rady Rakouska Barbary Prammerové. Na úvod jednání obě političky vyjádřily uspokojení z oboustranně aktivních a prospěšných  hospodářských vztahů. „Vzájemný pocit soudržnosti a spolupráce je důležitý, od něj se budou odvíjet i vztahy v dalších odvětvích,“ konstatovaly.

 

V následné debatě vyzdvihla předsedkyně Národní rady Rakouska B. Prammerová  téma jaderné energie a plánované rozšíření jaderné elektrárny Temelín. „Uvědomuji si, že naše země zastávají opačné stanovisko vůči využívání jaderné energie. Rakousko dává přednost hledání alternativních zdrojů. Ale zároveň dobře vím, že pro Českou republiku je jaderná energie důležitá.  Rakouští občané by však považovali  za pozitivní signál, kdyby nám česká strana umožnila sledovat postup rozšiřování Temelína, jeho dopad na životní prostředí a bezpečnost. Otevřenost a transparentnost tohoto postupu by nesmírně přispěla k naší péči o vzájemné vztahy,“ sdělila B. Prammerová. Předsedkyně Sněmovny M. Němcová potvrdila postoj Česka k rozšíření elektrárny v Temelíně: „Česká veřejnost není tak odmítavá k jaderné energii jako rakouská veřejnost. Vy hledáte alternativní zdroje, my podporujeme jádro. Nicméně obě strany máme v této věci jedno společné, a to je postoj v otázkách bezpečnosti. Jaderná bezpečnost je pro nás prvořadá,“ konstatovala M. Němcová. „Čekají nás dlouhé rozhovory. Určitě budeme usilovat o co nejširší spolupráci. Máme v něčem sice odlišný postoj, ale je důležité, že spolu chceme vzájemně spolupracovat, že máme dobrou vůli,“ dodala M. Němcová. V další části rozhovoru se političky věnovaly tématu dopravní infrastruktury. Shodly se, že nejde jen o dálniční propojení, ale také o železniční. V otázce dokončení dálničního propojení  vyjádřily naději, že by mohlo být dokončeno v roce 2014.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová v Rakousku. Foto: archiv PSP ČR.Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová v Rakousku. Foto: archiv PSP ČR.
Rakouská strana se zajímala také o současné postoje českých občanů k Evropské unii. Zda v České republice převažují euroskeptici, či eurooptimisté, jaký je vztah k dalšímu rozšiřování EU a také k otázce „záchranného deštníku“. „Debata o vztahu k EU je v České republice stále přítomná. Současné ekonomické problémy eurozóny ji ještě více zesilují. Nejsou žádné pochybnosti o tom, zda zůstat v EU. Žádná relevantní politická síla, která by odmítala naše členství v EU, neexistuje. Důležité je pro nás zachovat si co nejvyšší míru rozhodování ve svých rukou,“ informovala M. Němcová. K otázce vstupu Chorvatska do EU předsedkyně  potvrdila souhlasný postoj České republiky. „Očekávám, že jakmile proběhne přístupový proces v roce 2011, bude podepsána přístupová smlouva,“ dodala.

 

Dále M. Němcová vyjádřila názor na finanční situaci v Řecku. „Nejsme sice členem eurozóny, ale to neznamená, že se nás její problémy nedotýkají. V České republice rovněž tato debata probíhá. Ale opatrnost je na místě. Je třeba zavést přísnější měřítka, abychom nedovolili další zadlužování a s tím spojené ekonomické problémy. Jsem zásadně proti společné evropské ekonomické vládě,“ konstatovala předsedkyně Němcová. Její rakouská kolegyně reagovala slovy: „Nevím, jak to dopadne v Řecku, ale dnes jsme chytřejší, než v době přijímání eura. Je nezbytné zavést nové řídící mechanismy, ale suverenita musí být zachována.“

 

V závěru svého jednání obě předsedkyně zdůraznily zájem na dalším posilování vzájemných parlamentních kontaktů. Miroslava Němcová pozvala předsedkyni Národní rady Rakouska B. Prammerovou spolu s delegací poslanců na návštěvu České republiky.  Součástí programu oficiální návštěvy předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR a delegace poslanců v Rakousku bylo rovněž přijetí prezidentem Rakouské republiky Heinzem Fischerem v Hofburgu. Vedle témat, která zazněla v rozhovoru s předsedkyní B. Prammerovou, se pan prezident  zajímal o diskutované změny Ústavy ČR. Předsedkyně M. Němcová ho informovala o debatě, která se vede o přímé volbě prezidenta a rovněž o zrušení trestní imunity poslanců. H. Fischer vyjádřil  nad možnou existencí trestní imunity poslanců a senátorů velký údiv. Rakouský prezident informoval předsedkyni M. Němcovou o velkém současném tématu své země: profesionalizaci armády.

 

text -žam-

foto archiv PSP ČR

vytisknout  e-mailem