Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - města a obce proti novele zákona o pravomocích NKÚ

Ani po projednání novely ústavy o Nejvyšším kontrolním úřadu v ústavně právním výboru poslanci nechtějí vyhovět námitkám Svazu měst a obcí proti vůči rozšíření působnosti NKÚ o kontrolu obecního hospodaření. Podle poslanců se totiž kontroly nemají týkat účelnosti vynaložených peněz, což by byl podle SMO útok na podstatu samosprávnosti obcí a měst. NKÚ by měl podle ústavní novely kontrolovat pouze to, zda samosprávné celky vynakládají peníze v souladu se zákonem, neposuzoval by efektivnost jejich utrácení. Svaz nicméně své argumenty opírá o zákon o NKÚ, podle něhož úřad také posuzuje účelnost a hospodárnost vynakládání peněz ze státního rozpočtu. Novela má zpřesnit, co může úřad nově kontrolovat. Podle dosavadního znění ústavy mohl prověřovat hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Nově bude moci kontrolovat i příjmy a výdaje podle státního rozpočtu a návrh státního závěrečného účtu.
 
Provozovatelé skládek možná budou muset ještě před zahájením jejich provozu uzavírat pojištění odpovědnosti. Nové povinnosti při využívání odpadů z vraků automobilů čekají i výrobce a dovozce. Obce by zase mohly rozšířit systém nakládání s komunálními odpady. Vyplývá to z poslaneckého návrhu novely zákona o odpadech, která se zřejmě ještě dostane do voleb na pořad jednání sněmovní schůze. Provozovatel skládky bude muset podle předlohy finančně zajistit počátek provozu ještě před jeho zahájením. Možnostmi jsou sjednání pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí a zdraví lidí, vytvoření peněžité rezervy nebo získání záruky. Krajský úřad bude podle novely nově vydávat souhlas s uzavřením skládky. Novela výslovně umožní obcím zahrnout biologický odpad do systému nakládání s komunálními odpady. Z trhu budou muset zmizet akumulátory a baterie s nadlimitním obsahem kadmia. Na stole je i další odpadová novela poslanců ODS a ČSSD, která zavádí provozovatele kolektivního systému pro vysloužilé elektrické spotřebiče a elektroodpad. Novela obsahuje také novou sankci pro případ, když bude někdo provozovat kolektivní systém bez oprávnění. Cílem předloh je sladit zákon s evropskými směrnicemi. Proto by se jimi Sněmovna měla zabývat v tzv. zrychleném čtení a schválit novely ještě na jaře.
 
Hospodářský výbor požádá vládu o dalších deset miliard na sanaci krajiny po těžbě uhlí. Peníze by měly jít do Ústeckého a Karlovarského kraje. Meziresortní komise, která rozhoduje o výběru projektů sanace v severozápadních Čechách, schválila během sedmi let 305 projektů rekultivace území za 14,28 miliardy korun. Členy výboru o tom Při jejich výjezdním zasedání na Mostecku informoval Zbyšek Sochor z ministerstva průmyslu a obchodu. Z výnosů z privatizace je zatím vyčleněno 15 miliard. Obce však mají připraveny další projekty zaměřené zejména na revitalizaci už sanovaných území, které ovšem v současné době není už z čeho financovat. Výbor proto přijal usnesení, kterým vládu žádá o dalších deset miliard korun, z nichž část by měla nahradit i daň z přidané hodnoty, která se z uvolněných peněz vrací zpět do státního rozpočtu. K největším stavbám patří například utěsnění dna budoucího jezera, které vznikne z bývalého lomu Ležáky nedaleko Mostu. Napuštěné má být do roku 2011, jeho okolí se změní v rekreační zónu.
 
České sokolnictví by se v blízké budoucnosti mohlo zařadit na prestižní seznam světového nehmotného dědictví UNESCO. Na schůzi sněmovního zemědělského výboru to uvedl jeho předseda Jiří Papež. Jednou z podmínek pro tento krok je pravidelná finanční podpora sokolnictví ze strany státu částkou v řádu desítek až stovek tisíc korun ročně. Tu by podle návrhu výboru sokolníkům mělo do budoucna poskytovat ministerstvo zemědělství z peněz pro Českomoravskou mysliveckou jednotu. Klub sokolníků při jednotě je se 450 členy jednou z největších sokolnických organizací na světě. Na seznamu nehmotného dědictví již figurují desítky jevů z celého světa. Českou republiku zastupuje pouze tanec mladíků odvedených na vojnu nazývaný slovácký verbuňk. Slovenským zástupcem je hudební nástroj fujara. Dalšími českými kandidáty o zařazení na listinu jsou tradiční masopustní masky z Hlinecka a jízdy králů na Slovácku. O zařazení českého sokolnictví na seznam by se mělo rozhodnout v polovině roku 2011.
 
text -zam-

vytisknout  e-mailem