Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - krajské úřady zajistí informovanost o čistotě koupališť

Povinnost informovat plavce o kvalitě vody ukládá provozovatelům koupališť novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou by měli poslanci projednat ještě před volbami v tzv. zrychleném jednání. U míst, kde se koupou lidé ve volné přírodě, by se v budoucnosti měly objevit informační tabule s daty o znečištění vody. V opačném případě hrozí státu sankce za nedodržení evropského práva. Informační tabule mají být i v místech, kde se lidé často koupou v řece či rybníce bez toho, aby lokalita byla oficiálním koupalištěm. Za monitorování jakosti vody v těchto místech mají nést odpovědnost krajské hygienické stanice. Kde bude v koupací sezoně voda kontrolovaná, určí každým rokem k 31. březnu seznam sestavený ministerstvem zdravotnictví. Na základě seznamu pak krajské hygienické stanice rozhodnou, jak často má být voda zkoumána. Vycházet přitom budou z hustoty osídlení, infrastruktury, lokálního významu místa a opatření přijatých v místě na podporu koupání. Informační tabule má podle návrhu obsahovat pouze informace o kvalitě vody, provozovatele koupališť přijde její pořízení a údržba podle autorů návrhu zhruba na 10 000 až 15 000 korun. Na místech ve volné přírodě vyhledávaných plavci zaplatí tabuli krajské úřady. Konkrétní požadavky na rozsah informací určí vyhláška navazující na novelu zákona. Novela zároveň redukuje počet sledovaných ukazatelů jakosti koupacích vod ve volné přírodě, a to z devatenácti fyzikálně-chemických a mikrobiologických ukazatelů na čtyři.
 
Kvůli termínu jarních voleb již Sněmovna letos uzavřela přijímání návrhů od občanů na udělení či propůjčení státních vyznamenání. Letos byly na příslušné místo doručeny na čtyři desítky jmen, a to především od institucí, jako jsou Konfederace politických vězňů nebo Český svaz bojovníků za svobodu. Sněmovna by mohla navrhnout na státní vyznamenání například předsedkyni nadace Naše dítě Zuzanu Baudyšovou a zakladatelku Bílého kruhu bezpečí Petru Vitoušovou. Mezi kandidáty je i sochař Milan Knobloch, který už byl navrhován i v minulosti. Podobné to je v případě lékaře Ladislava Bařinky a přednosty kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Jana Pirka. Podle zákona jsou dny určené pro předávání vyznamenání 1. leden a 28. říjen. Návrhy na nominace mohou lidé posílat také Senátu, který lhůtu měnit nemusel a návrhy bude přijímat do 30. března. Loni Sněmovna navrhla prezidentovi 32 osobností, Senát 27. Václav Klaus využil pěti parlamentních nominací.
 
Poslanec David Šeich se chystá navrhnout zpřísnění pravidel pro práci sněmovních vyšetřovacích komisí. Požaduje, aby Sněmovna měla jasně stanovený termín, do kdy musí zvolit členy komise a jejího předsedu. Pokud by se tak nestalo, komise by zanikla. Předsedové komisí by podle jeho nároku nedostali funkční příplatek k platu, pokud nic nevyšetří. Reaguje tak na momentální situaci ve Sněmovně, kde by měly pracovat tři vyšetřovací komise, avšak ani jedna z nich nemá zvoleného předsedu, tudíž nezasedá. Kontrolu nad prací komise by měl mít mandátový a imunitní výbor. Ten by měl posuzovat, zda závěry komise jsou skutečně nové a zda má předseda nárok na odměnu. V tuto chvíli mají ve Sněmovně pracovat tři vyšetřovací komise. První byla založena loni v listopadu a měla by prošetřovat kauzu rychlostudentů plzeňské právnické fakulty. Další vznikla ve stejné době a měla se zabývat prorůstáním organizovaného zločinu do politiky. Projednávat měla především spis Krakatice, který se týkal zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Nejdéle by měla pracovat komise, která měla prošetřit aféru zvanou jako kauza Morava, kdy někteří poslanci údajně sháněli kompromitující materiály na své kolegy. Ačkoliv tato komise vznikla už v září 2008, stále nezačala pracovat. Vyšetřovací komise zanikají dnem voleb. Pokud bude Sněmovna stát o jejich práci i v dalším volebním období, musí je znovu zřídit.
 
text -žam-

vytisknout  e-mailem