Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - antidiskriminační zákon bude vyhlášen

Sněmovna po více než roce přehlasovala 17. června veto prezidenta Václava Klause a schválila antidiskriminační zákon. Podpořilo jej 118 poslanců, proti bylo 16. Podle odborníků nehrozí, že by po schválení zákona následovala řada žalob kvůli údajné diskriminaci. Ten, kdo by v takovém případě dával žalobu a říkal, že je diskriminován, musí předložit skutečnosti, ze kterých tato diskriminace vyplývá. Nemůže to pouze konstatovat. Vládní zmocněnec pro zastupování státu před Evropským soudním dvorem (ESD) Martin Smolek poslancům nedávno na evropském výboru řekl, že Evropská komise by už brzy kvůli chybějícímu textu tohoto zákona mohla zahájit soudní řízení proti ČR. Proto bylo nutné, aby ho Sněmovna schválila a jeho případné nedostatky řešila později novelami.
 
Druhým sněmovním čtením úspěšně prošel návrh novely zákona o právu na informace o životním prostředí, který umožní vznik Národního geoportálu. Na něm lidé naleznou veškerá prostorová data o území České republiky, nejčastěji v podobě map. Zatím však není zcela jasné, zda se novelu podaří schválit do konce funkčního období současné Sněmovny, protože do předčasných voleb je naplánována už jen jedna její řádná schůze. Novela podle ministra životního prostředí Ladislava Mika harmonizuje české právo s právem Evropské unie. Také by měla sjednotit česká pravidla pro zveřejňování prostorových dat. Dosud je totiž každý úřad vydává podle vlastních podmínek. Geoportál, který bude součástí širší evropské sítě o prostorových informací, bude podle Mika zahrnovat mapy, jež vytváří orgány veřejné správy a jež souvisejí s ochranou životního prostředí. Tyto mapy budou orgány veřejné správy zpřístupňovat prostřednictvím webové stránky, na níž bude možné vyhledat a hlavně při výkonu veřejné správy užívat různé mapy se zárukou ze strany státu. Vyhledávat a prohlížet mapy by mělo být bezplatné, ostatní služby Národního geoportálu by měly být placené. Úřady budou mít k veškerým službám přístup zdarma a nebudou si muset navzájem platit za poskytované mapy. Znamená to, že samosprávy nebudou muset vydávat veřejné prostředky na vytvoření mapy, kterou už dříve vytvořil jiný úřad.
 
Hranice trestní odpovědnosti nejspíš zůstane na 15 letech věku, stejně tak i hranice pro legální sexuální styk. Zachovat současný stav má čerstvě schválená novela trestního zákoníku, kterou ovšem ještě musí posoudit Senát. Norma ruší pasáže nového trestního kodexu, který od příštího roku obě věkové hranice snižuje na 14 let. Schválení novely, kterou předložily komunistické poslankyně, podpořila jak ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, tak její předchůdce Jiří Pospíšil. Novela totiž podle něj zavádí také nižší tresty za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, například kvůli předchozímu zavrženíhodnému jednání napadeného. Za ublížení na zdraví by měl v tomto případě hrozit útočníkovi maximálně rok vězení, zatímco bez omluvitelných pohnutek to podle kodexu má být až trojnásobně delší trest. Novela má naopak o rok až tři zpřísnit tresty za útoky proti životu a zdraví, svobodě nebo lidské důstojnosti. Novela také upravuje podmínky alternativního trestu domácího vězení, k němuž by měli být pachatelé odsuzováni od příštího roku. Zavedení tohoto trestu nebude o rok odloženo, odsouzení by si však měli domácí vězení platit. Novela má také zvýšit pokuty za přestupky proti občanskému soužití na 5000 korun, v některých případech až na 20 000 korun.
 
Text – žam-

vytisknout  e-mailem