Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slovníček základních pojmů pro oblast rovných příležitostí žen a mužů

Diskriminace
Rozlišování mezi lidmi na základě určité kategorie bez ohledu na osobní hodnoty člověka. V české legislativě je diskriminace zakázána tzv. Antidiskriminačním zákonem (Zákon č. 198/ 2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů). Na základě tohoto zákona se diskriminací rozumí: diskriminace přímá a nepřímá, obtěžování, sexuální obtěžování, pronásledování, pokyn k diskriminaci a navádění k diskriminaci.
 
Diskriminace na základě pohlaví - přímá
Případ, kdy je s jednou osobou zacházeno z určitého diskriminačního důvodu méně příznivým způsobem, než je, by bylo s jinou osobou. Situace, kdy je s osobou zacházeno hůře např. kvůli jejímu nebo jeho pohlaví (např. v inzerátech typu "přijmeme muže na místo ředitele"). Z právního hlediska je přímá diskriminace definována v Antidiskriminačním zákoně.
 
Diskriminace na základě pohlaví - nepřímá
Případ, kdy viditelně neutrální ustanovení, kritérium nebo zvyklost vyvolalo pro určité osoby určitou nevýhodu v porovnání s jinými osobami, ledaže toto ustanovení, kritérium nebo zvyklost je objektivně odůvodněno legitimním cílem a prostředky k dosažení tohoto cíle jsou přiměřené a nezbytné.
Situace, kdy zákon, politika nebo praxe, které se jeví na první pohled jako neutrální, mají neadekvátně negativní vliv na příslušníky jednoho pohlaví. (např. zaměstnavatel rozhodne, že zaměstnanci na částečný úvazek nemají nárok na penzijní připojištění, které hradí zaměstnancům na plný úvazek. Protože ale na částečný úvazek pracují téměř výhradně ženy, toto opatření působí diskriminačně proti nim). Z právního hlediska je přímá diskriminace definována v Antidiskriminačním zákoně.
 
Flexibilní úvazky
Pružná pracovní doba, zkrácená pracovní doba, stlačený pracovní týden, flexibilní místo výkonu zaměstnání (práce přes internet a po telefonu), flexibilní pracovní místo - doma, v kanceláři, na cestách), sdílení pracovního místa apod. Patří sem i alternativní formy zaměstnání např. práce z domova.
 
Gender mainstreaming
Systematické prosazování priorit a potřeb žen a mužů ve všech druzích politik a opatření s cílem dosáhnout rovnosti žen a mužů. (např. při plánování spojů hromadné dopravy by se mělo posoudit, jakým způsobem ji využívají muži a jakým ženy, neboť tento způsob bývá velmi rozdílný. Teprve po takovém posouzení lze rozhodnout tak, že není poškozeno ani jedno pohlaví.)
 
Genderová analýza
Studium rozdílů v potřebách, podmínkách, přístupu ke zdrojům, kontrole majetku, rozhodovacích pravomocích atd. mezi ženami a muži.
 
Genderový audit
Hodnocení politik, programů a institucí z hlediska toho, zda zohledňují rozdílné dopady svých působení na ženy a muže.
 
Genderový management/Management genderových vztahů
Zabývá se postavením žen a mužů v organizaci. Souvisí především s personální prací.
 
Genderová dimenze
Aspekt jakéhokoli problému, který se týká rozdílů v životě žen a mužů.
 
Genderové rozpočtování
Genderové rozpočtování je uplatněním gender mainstreamingu v rozpočtovém
procesu. Rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů (genderové rozpočtování, gender budgeting) je přístup k rozpočtům, ve kterém jde o spravedlivější přerozdělování finančních prostředků z hlediska rovného přístupu žen a mužů k čerpání finančních zdrojů, které společnost vytvořila. Vynakládání finančních prostředků z veřejných rozpočtů na zabezpečování potřeb a zájmů jak žen, tak mužů je jednou ze součástí politiky vytváření rovných příležitostí pro ženy a muže.
 
Obtěžování/ sexuální obtěžování
Obtěžování je nežádoucí chování související s určitým diskriminačním důvodem, které má za účel nebo za následek narušení důstojnosti osoby a vytvoření zastrašující, nepřátelské, zahanbující, ponižující nebo urážející atmosféry.
Sexuální obtěžování je obtěžování, které má sexuální povahu (vtipy se sexuálním obsahem, sexuálně podbarvené řeči a poznámky, dotýkání, poplácávání po různých částech těla, vymáhání sexuálního styku).
 
Slaďování rodinného a pracovního života (work-life balance)
Zavádění opatření vedoucích k vzájemnému kombinování rodinného a pracovního života jak pro ženy, tak pro muže. Jde např. o flexibilní pracovní úvazky, kontakt zaměstnavatele s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené, firemní mateřské školky a podobně. Programy slaďování se však nemusí vztahovat pouze na rodiče malých dětí, ale i další skupiny, které pečují o závislého člena rodiny (např. nemocného partnera, rodiče atp.).

Zdroje:

 


Odbor efektivní veřejné správy, Odbor personální, 25.3.2010

vytisknout  e-mailem