Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Síť speciálních výslechových místnosti v roce 2013

První speciální výslechové místnosti (dále „SVM“) vznikly v roce 2006 v Ostravě (Dětský domov dětí do tří let) a v Praze (tehdejší Správa hl. m. Prahy). V roce 2007 přibylo dalších 12 výslechových místností, v rozmezí let 2007-2010 se jejich počet zvýšil na 19. V roce 2011 bylo k dispozici 30 SVM. V roce 2012 počet vzrostl na 36 SVM. V roce 2013 byly budovány 2 výslechové místnosti, a to v Pelhřimově a Litoměřicích. Finančně se na jejich vybudování podílí odbor prevence kriminality MV za spoluúčasti města (nebo kraje) v rámci dotačního titulu krajských a městských programů prevence kriminality V současné době je ve všech krajích ČR celkem 44 speciálních výslechových místností. Některé z nich jsou umístěny v civilních objektech.
 
 
Finanční náklady
 
Přesné vyčíslení nákladů na vybudování SVM je těžké odhadnout. Vybavení místností se sice řídí určitým doporučeným standardem, cena ale závisí na velikosti a počtu místností, které jsou součástí takového zařízení. Lze říci, že základní cena se pohybuje od cca 180 -200 tisíc korun. Speciální výslechová místnost se obvykle skládá ze dvou místností – první je tzv. pohovorová, kde se provádí výslech a druhá je tzv. technická a monitorovací. V této části je umístěna záznamová technika a výslech zde sledují osoby, jejichž účast u výslechu je dána trestním zákoníkem. Pokud je k dispozici ještě další místnost, bývá monitorovací oddělená od technické. U některých výslechových místností jsou také čekárny nebo herny, někdy je součástí i další výslechová místnost, která se užívá k výslechům dospělých osob. Odbor prevence kriminality, který se na budování výslechových místností od roku 2006 finančně podílí, přispěl dosud částkou pohybující se okolo 5 mil.Kč.
 
Další rozvoj speciálních výslechových místností
 
Zřizování speciálních výslechových místností bylo jako specifický úkol uloženo odboru prevence kriminality ve Strategii prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015. Proto předpokládáme, že i v následujících letech se budou tyto výslechové místnosti budovat, a to také s ohledem na požadavky, které vyplývají pro Policii ČR ze zákona č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů.
 
Statistiky
 
Statistiky počtu výslechů a dalších úkonů ve speciálních výslechových místnostech se vedou
od roku 2011. Nejvíce jsou prováděny úkony ve vztahu k dětem:
  • v roce 2011 to bylo 616 úkonů
  • v roce 2012 to bylo 764 úkonů
 
Ve speciálních výslechových  místnostech se neprovádí pouze výslechy dětí, jsou zde prováděny i výslechy ostatních zvláště zranitelných obětí – oběti domácího násilí, znásilnění, sexuálních deliktů, senioři a handicapovaní. Probíhají zde také rekognice, znalecká zkoumání, pohovory atd. Celkem bylo ve výslechových místnostech provedeno:
  • v roce 2011 celkem  1 175 úkonů
  • v roce 2012  celkem 1 296 úkonů
 

Zpracovala: Mgr. Iva Fürbacherová

vytisknout  e-mailem