Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání úředníků krajské pobočky Úřadu práce v Praze a oddělení pobytu cizinců Praha a Středočeský kraj OAMP

V pátek 17. 10. 2014 se na základě žádosti vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek krajské pobočky pro hl. m. Prahu Úřadu práce ČR a pozvání vedoucího oddělení pobytů Praha a Středočeský kraj OAMP uskutečnilo setkání zástupců odboru azylové a migrační politiky a úředníků krajské pobočky Úřadu práce v Praze. 

Stěžejním tématem byla otázka pobytu cizinců na území České republiky, a to jak ve vztahu k nepojistným sociálním dávkám, tak také ke způsobu prokazování prostředků k pobytu v rámci žádosti o povolení k dlouhodobému či trvalému pobytu. Diskutována však byla i témata jiná a úředníci si vyměnili své, zejména praktické, zkušenosti. Na závěr se účastníci po několikahodinové debatě shodli, že podobná setkání mají smysl, a proto v nich budou pravidelně pokračovat. Dohodnuta také byla užší spolupráce, ať již na formální, či neformální bázi, a to hlavně s ohledem na zvýšení právního povědomí úředníků ve smyslu správného poskytování informací cizincům v rámci kompetence obou úřadů, ale rovněž s ohledem na boj proti zneužívání sociálního sytému České republiky či obcházení zákona při získávání povolení k pobytu na území. Další setkání je plánované ještě v měsíci říjnu.
 
V hlavním městě Praze bylo k 31. 12. 2013 přihlášeno k pobytu celkem 161 818 cizinců včetně občanů ze zemí Evropské unie, což je bezmála 40 % z celkového počtu cizinců hlášených na území České republiky (zdroj ČSÚ).

vytisknout  e-mailem