Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - zahájení výstavy Pětačtyřicátý … konec války v Evropě

Slavnostní vernisáž výstavy pětačtyřicátý … konec války v Evropě.Slavnostní vernisáž výstavy pětačtyřicátý … konec války v Evropě.

Ve Valdštejnské zahradě, sídle Senátu, byla dne 7. května slavnostně zahájena výstava Pětačtyřicátý … konec války v Evropě. Vernisáže, která se konala v rámci setkání s občany, se vedle senátorů účastnili také diplomaté, členové vlády a další čestní hosté. Úvodní projev přednesl předseda Senátu Přemysl Sobotka. Zdůraznil, že výročí května 1945, který z mnoha důvodů zásadně ovlivnil desetiletí našeho poválečného vývoje, si zaslouží stále náš zájem, vzpomínku i analýzy zjištěných faktů. Uvedl také, že drtivou většinu našich odbojářů a zahraničních vojáků spojoval boj proti totalitě a boj za masarykovskou demokracii. Proto také byli dle slov P. Sobotky téměř všichni nějakým způsobem později postiženi či šikanováni komunistickým režimem. V rámci setkání pak předseda Senátu udělil stříbrnou pamětní medaili deseti válečným veteránům. „Touto medailí udělenou za statečnost v boji za svobodnou vlast bych chtěl jménem horní komory českého Parlamentu vzdát hold těm, kteří se postavili s odvahou na stranu svobody a často za to pak byli komunisty perzekvováni,“ uvedl při slavnostním aktu Přemysl Sobotka. Za oceněné pak poděkoval Senátu a jeho předsedovi armádní generál Tomáš Sedláček. Vyzdvihl roli Senátu v boji za udržení hodnot, na kterých odpor proti totalitám ve dvacátém století vyrůstal. Se svými projevy vystoupili také místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, který nad výstavou převzal záštitu, a reprezentanti organizací, které výstavu spolu se Senátem připravily – generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a ředitel Vojenského historického ústavu Praha plk. Aleš Knížek.
 
Na výstavě, jejíž hlavní část se koná ve Valdštejnské zahradě, mohou zájemci na sedmi desítkách panelech zhlédnout na tři sta dobových fotografií z bohatých fondů Vojenského historického ústavu a dalších resortních a muzejních institucí. Fotografie mapují postup bojů od Slovenska přes Moravu a Slezsko až po Prahu a Květnové povstání v hlavním městě. Další části výstavy jsou umístěné ve Výstavní síni Senátu a v historických prostorách Valdštejnského paláce. Zde jsou vystaveny také zbraně, vojenské stejnokroje i faksimile válečných dokumentů. Setkání s občany a slavnostní vernisáže výstavy se v sídle Senátu zúčastnilo zhruba 3000 lidí.
 
Pod záštitou 1. místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové se 4. května konala v Jednacím sále Senátu konference k 60. výročí Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a svobod. Úmluva je živým organismem, který se v průběhu 60 let formoval podle potřeb reálné politické situace. Patří k ní dnes již 14 Protokolů. Aniž bychom si uvědomovali každodenní význam působení Evropské úmluvy na naše životy, je to právě tento dokument, který formuje obecné povědomí o charakteru ochrany lidských práv a základních svobod v dnešní Evropě. Konference připomněla jak výročí Úmluvy, tak význam organizace v budování demokratické a humánní Evropy, a to především prostřednictvím jejího klíčového dokumentu. Současně konference připomněla mechanismus kontroly práv tak, jak je realizován Evropským soudem.
 
Dne 4. května uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice v Hlavním sále Senátu konferenci s názvem Kyberšikana a ochrana osobních údajů aneb Kam až to může zajít na internetu. Záštitu nad jednáním převzali místopředseda Senátu Jiří Liška a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Konference se konala za organizační pomoci Gymnázia mezinárodních a veřejných vztahů Praha a Magazínu Egovernment. Jednání se zúčastnilo 150 pedagogů základních a středních škol, odborníků na kyberšikanu a šikanu, pracovníků školských odborů a zástupci z řad rodičovské veřejnosti.
 
text -kk-
foto archiv Senátu PČR

vytisknout  e-mailem