Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - volby do jedné třetiny Senátu

Letošní pravidelné volby do jedné třetiny Senátu se budou konat společně s komunálními volbami. První kolo proběhne 15. a 16. října, druhé kolo o týden později. Senátní volby se budou konat v těch obvodech, kde poslední řádné volby proběhly v roce 2004. Volby do Senátu se konají pravidelně každé dva roky ve 27 volebních obvodech, senátoři získávají mandát na šest let

Ze stávajících senátorů, kterým letos končí volební období, se jich valná většina pokusí mandát obhájit. Do voleb nejde pouze pět senátorů, a to Jan Nádvorník, který získal mandát ve volebním obvodě č. 19 v Praze 11, Jiří Nedoma z volebního obvodu č. 28 – Mělník, Vlastimil Sehnal z volebního obvodu č. 49 – Blansko, Rostislav Slavotínek, z volebního obvodu č. 58 - Brno-město a Václav Jehlička z volebního obvodu č. 52 - Jihlava. Senátor Bedřich Moldan, který získal svůj mandát ve volebním obvodě č. 40 – Kutná Hora, kandiduje letos v Praze 6. Zde mandát zanikl Karlovi Schwarzenbergovi, jenž byl zvolen v květnových volbách do Poslanecké sněmovny. Naopak do voleb jdou i čtyři bývalí senátoři. Právník Jiří Vyvadil, který ve druhém funkčním období zastával funkci předsedy Ústavně-právního výboru, lékař Richard Sequens, jenž pracoval v Senátu jako předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, Jozef Zieleniec, který byl ze Senátu zvolen v roce 2004 do Evropského parlamentu a Jaroslav Doubrava, jehož mandát trval v letech 1998 – 2004.

Celkem bude o místo v horní parlamentní komoře usilovat zhruba 220 kandidátů. Vlastní kandidáty mají ve všech volebních obvodech pouze ODS, ČSSD a KSČM. Nejvíce zájemců o senátorský mandát je ve volebním obvodě č. 22 - Praha 10, kde jde do voleb 11 kandidátů. Z deseti kandidátů si budou moc vybírat voliči na Praze 6 (volební obvod 25), Praze 11 (vol. obvod č. 19) a na Karlovarsku (vol. obvod č. 1). Naopak nejméně kandidátů se zaregistrovalo ve volebním obvodě č. 31 – Ústí nad Labem, kde bude o mandát usilovat pouze pět osobností. O jednoho více je na Olomoucku, ve volebním obvodě č. 61.

text -kk-

vytisknout  e-mailem