Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – volba předsedy a místopředsedů

Na první schůzi Senátu v 8. funkčním období se sešli senátoři ve středu 24. listopadu. Na ustavující schůzi nejprve složili Ústavou předepsaný slib senátora a hned poté se konala tajná volba předsedy a místopředsedů Senátu. Novým předsedou Senátu se stal dosavadní místopředseda Senátu Milan

Slib senátorů. Slib senátorů.
Štěch. V Senátu pracuje od jeho ustavení, byl zvolen za ČSSD ve volebním obvodu Pelhřimov. Jeho senátorský mandát potrvá ještě 4 roky. Jako předseda Senátu na schůzi nejprve M. Štěch poděkoval svému předchůdci za jeho práci v čele horní parlamentní komory. „Dovolte mi, abych poděkoval Přemyslu Sobotkovi, předchozímu dlouholetému předsedovi Senátu, za odvedenou práci v čele této instituce. Myslím si, že to byla dobrá a poctivě odvedená práce,“ uvedl M. Štěch. Dále uvedl, že senátory čekají náročná jednání ohledně vládních reforem. „Bohužel se zdá, že názory vládní koalice a opozice na jejich podobu a realizaci se dosud nesblížily. Dokonce se nezačalo o některých návrzích ani jednat. K posílení stability právního prostředí by velmi výrazně do budoucna přispělo, kdyby nejen nad tak závažnými dokumenty, jakým je Ústava a její případné změny, mezinárodní smlouvy či orientace zahraniční politiky, také zdánlivě všedních zákonů, kterými se budou realizovat reformy, došlo k výraznému sblížení stanovisek a nejlépe k dohodě. Bude-li zájem, jsem ochoten k hledání konsensu přispět. Myslím si, že má dlouholetá praxe z vyjednávání v odborech mi k tomu poskytuje určité zkušenosti,“ řekl nový předseda Senátu. „Zdá se, že v současné politické atmosféře v naší zemi zejména v Poslanecké sněmovně je hledání shody nesmírně obtížné. Jsem však připraven dostát všem svým úkolům a povinnostem daným Ústavou, Jednacím řádem a dalšími zákony. Chci spolupracovat se všemi ústavními institucemi a jejich představiteli ve prospěch dobrého jména Senátu, ve prospěch občanů a naší země, České republiky,“ zakončil svůj projev M. Štěch.

Po volbě předsedy se volili noví místopředsedové Senátu. Stali se jimi Přemysl Sobotka jako první místopředseda, jenž zatupuje předsedu Senátu, dále

Nové vedení Senátu, zleva: A. Palečková, P. Sobotka, M. Štěch, A. Gajdůšková, P. Pithart, Z. Škromach.Nové vedení Senátu, zleva: A. Palečková, P. Sobotka, M. Štěch, A. Gajdůšková, P. Pithart, Z. Škromach.
Alena Gajdůšková, Petr Pithart, Zdeněk Škromach a Alena Palečková. Dále senátoři zřídili výbory Senátu, které jsou totožné s minulým funkčním období, ovšem v některých případech se obměnilo jejich vedení. Předsedou Mandátového a imunitního výboru se nově stal Jaroslav Kubera, předsedou Ústavně-právního výboru Miroslav Antl. Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu bude i nadále řídit Jan Hajda, Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Ivo Bárek. Stejného předsedu má v tomto funkčním období Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, a to Jaromíra Jermáře, Jiří Dienstbier stojí i nadále v čele Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Luděk Sefzig je stále předsedou Výboru pro záležitosti Evropské unie, Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku nově vede Daniela Filipiová.

K mírnému zeštíhlení došlo při ustavování komisí. V tomto funkčním období nebyla zřízena Stálá komise Senátu pro podporu demokracie ve světě a byla ukončena činnost Dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti Komunistické strany Čech a Moravy. V Senátu tak bude pracovat Komise pro krajany žijící v zahraničí pod vedením Tomáše Grulicha, Komise pro ochranu soukromí, kterou i nadále povede Jana Juřenčáková, Komise pro práci Kanceláře Senátu, kde se nově stal předsedou Karel Korytář, Komise pro rozvoj venkova s novým předsedou Petrem Šilarem a Komise pro sdělovací prostředky pod vedením Jiřího Oberfalzera. V čele Volební komise je nově Jiří Pospíšil a Komisi pro Ústavu vede i nadále Jiřina Rippelová. Na schůzi senátoři zvolili také členy stálých delegací.

text -kk-
foto archiv Senátu PČR

vytisknout  e-mailem